Potpredsjednik Vlade Božinović predstavio Standardni administrativni dogovor između Vlade Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj

Slika /2023/10/Screenshot 2023-10-12 at 11-01-52 256. sjednica Vlade Republike Hrvatske (12.10.2023.) - YouTube.png

Potpredsjednik se osvrnuo i na Međunarodnu donatorsku konferenciju o humanitarnom razminiranju u Ukrajini te istaknuo kako je Hrvatska dobila jasno priznanje na globalnoj razini za sve učinjeno po pitanju razminiranja Hrvatske i dijeljenja stečenih ekspertiza

FOTO: YouTube Vlada RH

Na današnjoj, 256. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović predstavio je Standardni administrativni dogovor između Vlade Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i osvrnuo se na Međunarodnu donatorsku konferenciju o humanitarnom razminiranju u Ukrajini koja se održava u Zagrebu.

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović Standardni administrativni dogovor potpisao je s izvršnom koordinatoricom Ureda za višepartnerski uzajamni fond u srpnju ove godine.

Fond je namijenjen financiranju projekata za zemlje u razvoju, uzimajući u obzir da se 90% svih prometnih nesreća sa smrtnim ishodom – oko 1 250 000 ljudi, nažalost događa upravo u ovim zemljama.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske ovim aktom deklariralo je da će u okviru svog financijskog plana za 2023. godini izdvojiti iznos od 200.000,00 eura za potrebe financijske podrške Fondu.

Time smo željeli iskazati predanost jačanju kapaciteta sigurnosti cestovnog prometa na globalnoj razini, a što će vjerujem imati utjecaj i na kreiranje politike budućih ulaganja u sigurnost cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak o upoznavanju s predmetnim Dogovorom.

 
Međunarodna donatorska konferencija o humanitarnom razminiranju u Ukrajini

Nastavno na donesenu Odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine povodom Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini, ministar Božinović ukratko se osvrnuo na Konferenciju.

Konferencija se održava 11. i 12.listopada, a danas su na četiri panela prisutni eksperti, pojedinci i organizacije koje se bave neposredno pitanjima razminiranja - područja u kojem je Hrvatska nažalost, stekla takva znanja koja danas može s aspekta razvoja i suradnje s drugim zemljama nuditi kao naučene lekcije.

Upravo to naše iskustvo nas je i potaknulo da organiziramo ovu prvu konferenciju, kako bi blagovremeno, dakle puno prije nego što posao razminiranja dobije potpuni zamah, ukazali i na globalnoj razini o tome o kakvom se problemu radi“, istaknuo je ministar Božinović.

Već danas je procijenjeno područje kontaminiranosti minsko-eksplozivnim sredstvima u Ukrajini 170000 km2, što je ogromno područje, a rat još nije završio.

Stoga je važno da se i temeljem hrvatskih iskustava u razminiranju organizira ukrajinska strana, u poslu od kojeg ovisi zapravo sve ono što će se kasnije poduzimati u procesu obnove Ukrajine, jer - ukoliko se ne razminiraju poljoprivredne površine, urbana središta, teško možemo govoriti o uspjehu i brzini procesa obnove ukrajinskog gospodarstva, a na prvom mjestu je očuvanje ljudskih života.

Ministar Božinović naglasio je: „To je jedna vrlo kompleksna materija, mislim da smo jučer i danas dobili i kroz izlaganja predstavnika država i međunarodnih organizacija jedno jasno priznanje na globalnoj razini za sve ono što smo radili i radimo još uvijek kad je u pitanju razminiranje Hrvatske, ali i odgovornost i svijest da svoja znanja i ekspertize ne držimo za sebe, već da dijelimo sa svima onima kojima je to potrebno.

U procesu razminiranja Hrvatska je i kroz inovativne pristupe postala prepoznata na globalnom tržištu, a kroz program i strategiju koju je ukrajinska Vlada predstavila će i hrvatske tvrtke – za čijim radom na području Republike Hrvatske potreba prestaje u proljeće 2026. godine – dobiti priliku da svoja znanja i mogućnost poslovanja prošire i izvan granica Republike Hrvatske, pojasnio je ministar.

Pisane vijesti