Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović: Novi sustav ulaska i izlaska u EU uvodit će se postupno (VIDEO)

Slika /2024/10/ministar 10.10.png

Novi elektronički sustav koji će registrirati ulaske i izlaske iz Europske unije trebao bi se uskoro početi primjenjivati, ali ne u studenom kako je bilo najavljeno i sigurno neće biti uveden na svim granicama istodobno, izjavio je u četvrtak hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Izvor i foto: HINA/European Council


Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson nedavno je izjavila da će se sustav ulaska/izlaska (EES) početi primjenjivati 8. studenoga, ali se ispostavilo da još nije sve spremno da bi se tada krenulo s tim.

Njemačka, Francuska i Nizozemska na koje otpada oko 40 posto svih prelazaka granice u EU-u još nisu potvrdile da su spremne, pri čemu ističu da je za to odgovorna Agenciji za operativno upravljanje opsežnim informacijskim sustavima u području slobode, sigurnosti i pravde (eu-LISA), koja još ne može jamčiti stabilnost sustava.

“Hrvatska je spremna i ona je među prvima deklarirala svoju spremnost. Međutim, sada se vodi rasprava je li središnji sustav na razini EU-a spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u studenome, niti će sustav biti uveden na svim graničnim prijelazima u svim državama odjednom”, rekao je ministar Božinović nakon sastanka ministara unutarnjih poslova država članica EU-a, na kojem se, između ostaloga, razgovaralo o tom pitanju.
 
EES je zajednički elektronički sustav koji će bilježiti i pohranjivati informacije o datumu, vremenu i mjestu ulaska i izlaska državljana zemalja izvan EU-a koji prelaze granice EU-a, čime se definitivno napušta udaranje pečata u putovnice.

Automatski će izračunavati trajanje dopuštenog boravka tih državljana trećih zemalja i izdavati upozorenja državama članicama EU-a o isteku razdoblja dopuštenog boravka.

Primjenjivat će se na osobe kojima je potrebna viza za kratkotrajni boravak i na one koji dolaze iz zemalja izvan EU-a izuzetih od obveze posjedovanja vize.

EES će pohranjivati podatke o identitetu, putnim ispravama i biometrijske podatke, koji će se čuvati tri godine za one putnike koji poštuju pravila o kratkotrajnom boravku i pet godina za one koji prekorače trajanje dopuštenog boravka.

U okviru tog novog sustava službenici graničnog nadzora skenirat će otiske prstiju osoba koje prvi put prelaze granicu ili će fotografirati te osobe.

Te će se informacije pohraniti u digitalnom spisu, što će omogućiti da se točno zna tko ulazi u šengenski prostor sa stranom putovnicom i tko ostaje dulje od dopuštenih 90 dana. 

Ministar Božinović kaže da će sljedećih dana Komisija razgovarati s agencijom eu-Lisa kako bi se definiralo postupno uvođenje EES-a na određenim graničnim prijelazima.

“Postupno uvođenje može imati i svoje prednosti jer se onda na jednom mjestu može vidjeti što se eventualno treba popraviti”, kaže ministar.

Cijelu izjavu o EES sustavu možete preuzeti na poveznici - https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20241010-justice-and-home-affairs-council-october-2024/146137-2-doorstep-hr-bozinovic-part-2-20241010

Ministar Božinović se osvrnuo i na Direktivu 2008/115/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 16. prosinca 2008. o zajedničkim standardima i postupcima država članica za vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom te funkcioniranju Šengena, a cijelu izjavu možete preuzeti na poveznici -

https://newsroom.consilium.europa.eu/events/20241010-justice-and-home-affairs-council-october-2024/146137-1-doorstep-hr-bozinovic-part-1-20241010

Stranica