Primopredaja 17 mobilnih termovizijskih kamera za granicnu policiju (VIDEO)

Ovakvom opremom, stručnošću i konstantnim ulaganjem u daljnji razvoj i unapređenje, Republika Hrvatska pokazuje spremnost ulaska u schengensku zonu

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu, u utorak 26. studenoga održana je svečana primopredaja termovizijskih kamera na prikolici s terenskim vozilima.

Riječ je o prvim takvim sustavima koje je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo preko Fonda za unutarnju sigurnost, a koji će značajno pojačati graničnu sigurnost Republike Hrvatske i Europske unije.

Ovih 17 termovizijskih uređaja odnosno sustava bit će raspoređeni u policijske uprave na vanjskoj granici prema Bosni i Hercegovini i Srbiji, a do kraja godine očekuje se i isporuka ugovorenih pet bespilotnih letjelica velikog i srednjeg dometa.

Današnjoj svečanoj primopredaji na Policijskoj akademiji nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar dr.sc. Davor Božinović u pratnji pomoćnika Cvjetka Obradovića te glavnog ravnatelja policije Nikole Miline i načelnika  Uprave za granicu Zorana Ničena.




Termovizijske kamere za Ministarstvo unutarnjih poslova proizvela je zajednica ponuditelja ERICSSON NIKOLA TESLA d.d., SECURITAS HRVATSKA d.o.o. i HIDRAULIKA PROMET d.o.o. čiji su predstavnici također nazočili današnjoj primopredaji.

„Kako bismo zaštitili vanjsku granicu Europske unije, zbog konfiguracije naših terena zaključili smo da nam nisu dovoljne samo stacionarne kamere. Ove termovizijske kamere zbog svoje mobilnosti mogu se postaviti tamo gdje za to zaista postoji potreba i na terenu mogu biti čak šest mjeseci, a to im omogućuju različite vrste punjena električnom energijom“, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović te istaknuo kako ovim kamerama štedimo ljudske resurse.

„Dakle, svaki ovaj komplet nam omogućava da racionalno angažiramo policijske službenike i službenice što nam je i cilj da sa što manje ljudskih snaga, a sa što više tehnike zaštitimo državnu i schengensku granicu - u ovom trenutku najdulju vanjsku granicu Europske unije“.

Kao što je istaknuo ministar Božinović, sustav termovizijske kamere na prikolici sa terenskim vozilom može raditi autonomno na terenu do šest mjeseci bez potrebe za dodatnim punjenjem električnom energijom jer je u prikolicu ugrađen sustav vlastitih baterija, agregata sa gorivim ćelijama kao i solarni paneli. Kameru je moguće dignuti i do deset metara visine, a postoji i mogućnost rada sustava do 12 sati bez prikolice na način da se na teško dostupnom terenu postavi na tronožac visine do tri metra.

Prijenos slike se obavlja putem WIFI sustava koja se gleda na radnoj konzoli u vozilu, a može se prenositi i u lokalni koordinacijski centar (LCC) kao i u nacionalni koordinacijski centar u Zagrebu (NCC).

„Nama se ovakav sistem učinio najboljim jer je kvaliteta kamere skoro jednaka kvaliteti kamera stacionarnih sustava i da postoji određena autonomija koja omogućava da nema posade koja bi morala opsluživati rad ovog uređaja. Uz još devet sustava koje planiramo nabaviti cijela vanjska granica će biti jako dobro pokrivena na svim dominantnim točkama gdje smatramo da bi tehnički nadzor trebao biti uspostavljen“, kazao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno.
 
Termovizijske kamere Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo je na temelju sporazuma u sklopu projekta „Jačanje nadzora državne granice kroz nabavu sustava termovizijske kamere na prikolici s terenskim vozilom“, potpisanog 12. studenoga 2018. godine.

Ukupna vrijednost Sporazuma iznosi 6.290.000,00 EURA od čega je 75% iznosa financirano iz Fonda za unutarnju sigurnost (ISF) (4.717.500,00 EURA), a 25% iz državnog proračuna.
 
„Ovo rješenje jedinstveno je u EU, a nadzorni sustav u prikolicama omogućava policijskim službenicima vrlo fleksibilan rad. Za razliku od sličnih sustava, ovdje je korištenjem „zelenih tehnologija“, poput gorivih ćelija i solarnih kolektora, omogućena velika autonomija dok višestruki sustavi za komunikacijsko povezivanje s mrežom MUP-a i napredni sustavi zaštite dodatno brane od utjecaja nepovoljnih vremenskih prilika i neovlaštenog pristupa. Isporučeni mobilni sustavi proizvod su domaćih stručnjaka, a zbog navedenih svojstava pogodni su i za manje pristupačne terene na kojima jamče punu funkcionalnost u zaštiti državne granice.“, istaknuo je ispred Zajednice ponuditelja Vjeran Buća, direktor prodaje i marketinga za industriju i društvo u Ericssonu Nikoli Tesli.
 
Ovakvom opremom, stručnošću i konstantnim ulaganjem u daljnji razvoj i unapređenje, Republika Hrvatska pokazuje spremnost ulaska u schengensku zonu.

Pisane vijesti | Nabava | Nabava i investicije