Ravnateljstvu civilne zaštite donirana vrijedna oprema za spašavanje

Suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u području civilne zaštite intenzivnije se počela razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote

Foto: MUP

Nakon zajedničkog razgledanja donirane opreme Nj.E. veleposlanik Kohorst istaknuo je kako je ministar Božinović veliki prijatelji SAD-a i kako je to još jedan odličan primjer suradnje naših zemalja, naročito na humanitarnom području. Zahvalio je na suradnji i pomoći da se omogući ova donacija hrvatskom narodu. 
 
Ministar Božinović zahvalio veleposlaniku Kohorstu na svim naporima koje ulaže da suradnju, koja je već tradicionalna, se i nadalje unaprjeđuje.
„Ovo je područje koje između Hrvatske i SAD-a ima veliki potencijal za budućnost zajedničke suradnje upravo u pitanjima humanitarne krize i civilne zaštite, zaštite i spašavanja života iz različitih situacija od ruševina, poplava i raznih drugih akcidenata. Današnja donacija je ne samo vrlo vrijedna, nego ona slijedi jednu logiku stalne nadogradnje. Dakle, donacija iz 2017. je nadograđena danas s dodatnom opremom, s generatorima, detektorima kretanja u ruševinama…. Sve je to zadnja stvar tehnike, nešto što u ovom trenutku predstavlja vjerojatno tehnički najvišu razinu koja danas postoji i zbog toga smo zahvalni našim prijateljima iz SAD-a. I jedni i drugi posvećeni su zajedničkom cilju, a to je da spašavamo ljudske živote“ - zaključio je ministar Božinović.
 
Suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama u području civilne zaštite intenzivnije se počela razvijati u posljednjih pet godina, naročito s Nacionalnom gardom Minnesote i to u segmentu pripravnosti u slučaju katastrofa, kroz razmjenu stručnih znanja iz područja prevencije i sudjelovanja na terenskim vježbama.
 
S ciljem jačanja sustava civilne zaštite Republike Hrvatske, 2017. godine donirali su nam opremu za spašavanje u poplavama u vrijednosti od 75.000 dolara te 2018. godine, kao nadogradnju prethodne donacije, opremu za spašavanje u poplavama i potresima u vrijednosti od 100.000 dolara. Primopredaja donacije iz 2018. godine bila je upravo danas, a sastoji se od četiri agregata 26 kW, tri agregata 10 kW, pet pumpi za vodu 40/70, četiri pumpe za vodu 30/70 i dva WASP uređaja (sustavi za alarmiranje - Warning Alarm for Stability Protection).
 
Doniranu opremu Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a RH koristi Državna intervencijska postrojba civilne zaštite i to za modul za traganje i spašavanje u poplavama, zatim za stvarne intervencije, za osposobljavanje te za domaće i međunarodne terenske vježbe.
 
Državna intervencijska postrojba civilne zaštite MUP-a RH (DIP CZ) ustrojena je, opremljena i osposobljena za operativno djelovanje u velikim nesrećama i katastrofama u Republici Hrvatskoj, kao i za pružanje međunarodne pomoći, i to na području traganja i spašavanja iz ruševina, traganja i spašavanja u poplavama, kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnoj zaštiti (detekcija i dekontaminacija) te zbrinjavanju (uspostavi šatorskih naselja). Od 450 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite profesionalno je osposobljeno njih 25 i to iz Ravnateljstva civilne zaštite, dok je njih 425 pričuvnika, uglavnom iz udruga građana.
 
Državna intervencijska postrojba civilne zaštite upravo je prošlog tjedna sudjelovala na EU vježbi CASCADE' 19 u Portugalu gdje su pokazali zašto je rad našeg sustava civilne zaštite u vrhu EU!
 
Kao nastavak ove dobre suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH utvrdilo je pet potencijalnih područja i to u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, zatim u području KBRN-a (tečajevi, trening) – detekcija i dekontaminacija, oprema i sl., u području razvoja i implementacije zapovjednih sustava u izvanrednim situacijama, u području privatne zaštite, sigurnosti i propisa vezanih uz opasne tvari te u području radiološke i nuklearne sigurnosti. 
 

Pisane vijesti | Suradnja | Međunarodna suradnja