Savjeti sudionicima u prometu i uvjeti na cestama za vikend

Slika 2020/10/23-10-001.jpg

Policija nastavlja s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima  

Foto: ilustracija

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr. Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Prometni uvjeti na cestama
Umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, češćom i vjerojatnijom u subotu na sjevernom Jadranu i u zapadnoj unutrašnjosti. Ponegdje su mogući grmljavinski pljuskovi te lokalno obilna oborina, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega. U nedjelju poslijepodne i osobito u ponedjeljak bit će duljih sunčanih razdoblja, a kiša će biti rjeđa pojava. Slab do umjeren jugozapadnjak, uz obalu i jugo u nedjelju će okrenuti na sjeverac i buru, a podno Velebita ojačati. U ponedjeljak će ponovno zapuhati umjeren i jak jugozapadnjak i jugo.

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog ovakvih uvjeta, posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.
 
Prometne nesreće
U proteklih tjedan dana dogodile su se tri nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginula su 3 vozača osobnih automobila, a 1 vozač osobnog automobila zadobio je lakše ozlijede. 
Devet mjeseci 2020. godine, u prometu na cestama, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, nesreće zbog brzine, alkoholizirani vozači, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači, stradavanja pješaka i biciklista.
U prometnim nesrećama tijekom devet mjeseci 2020. godine, poginula je 191 osoba, što je za 18 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Analizirajući stradavanja sudionika u prometu, vidljivo je sljedeće:
  • u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginulo je 86 osoba ili 45,0% od ukupnog broja.
  • alkoholizirani vozači skrivili su 40 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima su smrtno stradale 43 osobe ili 22,5% od ukupnog broja.
  • od 95 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 43 ili 45,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Stradavanja mopedista i motociklista
Tijekom devet mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 4 mopedista, 41 vozač motocikala i 2 putnika na motociklu odnosno, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.
Poruka mopedistima i motociklistima je da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.
Poruka vozačima ostalih vozila je da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na: raskrižjima, prilikom uključivanja u promet, skretanja i prestrojavanja.

Mlade osobe
Tijekom devet mjeseci 2020. godine, mladi vozači skrivili su 29 prometnih nesreća, u kojima su poginule 34 osobe ili 17,8% od ukupnog broja.
Obzirom na navedeno, poseban apel upućujemo roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.   

Vidljivost pješaka i biciklista
U devet mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 29 pješaka i 7 biciklista.
Dolaskom jeseni, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije i traju duže u jutarnjim satima. Međutim istovremeno, u tim ranim večernjim i jutarnjim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem. Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,  
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Potrebno je ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;  da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno.

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu možete pročitati OVDJE.

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, poruka je da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Osobama u automobilima da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.


Pisane vijesti | Promet i vozila