Video: Zagrebački speleološki savez Protueksplozijskoj službi MUP-a donirao vrijednu speleološku opremu

Svjesni složenosti i kompleksnosti zadaća protueksplozijskih policijskih službenika s jedne, te korisnosti njihova rada za čitavu zajednicu s druge strane, zagrebački su im se speleolozi na ovaj način htjeli zahvaliti

Foto/Video: MUP

U Protueksplozijskoj službi Policijske uprave zagrebačke na zagrebačkim Krugama održana je danas, 3. ožujka, primopredaja speleološke opreme, koju su protueksplozijskoj liniji rada hrvatske policije donirali Zagrebački speleološki savez i speleološka inicijativa „Čisto podzemlje“, koja u sklopu njega djeluje. Riječ je o užadi za spuštanje u spilje i jame te četiri kompleta osobne speleološke opreme, ukupne vrijednosti od oko 20 tisuća kuna, a koja će se koristiti za postupanje prema eksplozivnim sredstvima pronađenim u speleološkim objektima, ali i drugim intervencijama vezanim za rad u teško dostupnim prostorima. 

Ovu korisnu i vrijednu opremu, koja policajcima prvenstveno znači sigurnost, u ime donatora predali su voditelj speleološke inicijative Čisto podzemlje, dr. sc. Ruđer Novak i predstavnik Zagrebačkog speleološkog saveza Josip Dadić, dok su je preuzeli Zlatko Sekačić, voditelj Protueksplozijske službe Policijske uprave zagrebačke, uz predstavnika svoje i predstavnika Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Svjesni složenosti i kompleksnosti zadaća protueksplozijskih policijskih službenika s jedne, te korisnosti njihova rada za čitavu zajednicu s druge strane, zagrebački su im se speleolozi na ovaj način htjeli zahvaliti.



„Eksplozivna sredstva ugrožavaju prvenstveno speleologe koji istražuju spilje i jame, ali isto tako ugrožavaju i živi svijet i zalihe pitke vode u podzemlju, zbog teških metala koji se u njima nalaze. Tako da je posao koji protueksplozijski djelatnici obavljaju u spiljama i jamama vrlo značajan ne samo za speleologe, nego za sve nas“, pojasnio je Ruđer Novak povod ovoj hvalevrijednoj donaciji, nadodavši kako inicijativa „Čisto podzemlje“, koja se bavi problemom divljih deponija otpada u krškom podzemlju, po ovom pitanju s protueksplozijskim postrojbama MUP-a surađuje preko pet godina, kada su uvidjeli da se uz razni otpad na koji u svojim speleološkim aktivnostima po čitavom krškom dijelu Hrvatske, od Dubrovnika do Istre nailaze, nalazi i uistinu velik broj minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih sve od I. svjetskog, pa do Domovinskog rata.
 
„Zbog toga smo uspostavili odličnu suradnju s MUP-ovim protueksplozijskim postrojbama, suradnju u kojoj smo mi prijavljivali te objekte MUP-u, a djelatnici MUP-a su ih razminirali“, rekao je Novak istaknuvši da su protueksplozijski policijski službenici u posljednjih nekoliko godina u preko 50 spilja i jama diljem Hrvatske izvadili vrlo veliki broj eksplozivnih sredstava na čemu im se u ime speleološke zajednice, završno još jednom iskreno zahvalio.

Sve te vrlo zahtjevne i opasne aktivnosti uklanjanja pronađenih minsko-eksplozivnih sredstava u krškom podzemlju dosad su uspješno obavljene, naglasio je u ime primatelja donacije Zlatko Sekačić, voditelj Protueksplozijske službe PUZ-a, te zahvalio Zagrebačkom speleološkom savezu i inicijativi „Čisto podzemlje“ na doniranoj opremi, koja će policiji biti od velike pomoći u obavljanju novih zadaća, ali i u pružanju veće sigurnosti policijskim službenicima.

„Kolega je izvrsno prezentirao o kakvim se poslovima radi. Vrlo su opasni i imaju učinke korisne za cijelo društvo i speleološku zajednicu, a s druge strane pozitivni su i za nas, jer možemo uvježbavati neke naše radnje i postupanja u uklanjanju eksplozivnih sredstava“, zaključio je Zlatko Sekačić.

Pisane vijesti | Suradnja | Društvo i zajednica