Vlada Republike Hrvatske proglasila prestanak epidemije bolesti COVID-19

Slika /2023/5/ministar vlada 11.5.2023..jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović podsjetio je na aktivnosti Stožera civilne zaštite te pozvao građane, kojima su osobne isprave istekle za vrijeme trajanja epidemije, da podnesu zahtjeve za novim ispravama

FOTO: You Tube Vlada RH

Na danas održanoj 215. sjednici, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović u svom izlaganju podsjetio je na aktivnosti Stožera civilne zaštite te pozvao građane, kojima su osobne isprave istekle za vrijeme trajanja epidemije, da podnesu zahtjeve za novim ispravama.

Naime, Vlada je u borbi s COVID-19 imenovala Stožer civilne zaštite i to već 20. veljače 2020., a prva sjednica je održana 25. veljače i od tada Stožer kontinuirano djeluje kao operativno tijelo Vlade za sprječavanje širenja bolesti COVID-19.

Po prvi puta od postojanja Republike Hrvatske aktivirani su svi županijski, gradski i općinski stožeri, ukupno njih 576 sa 4600 članova, i to stupanjem na snagu Zakona o dopunama Zakona o sustavu civilne zaštite.

U narednom su se razdoblju, sukladno epidemiološkoj situaciji i u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Ministarstvom zdravstva, donosile odluke kojima se uvodilo, a kada je to situacija dopuštala, i ublažavalo i ukidalo uvedene mjere.

Od tada do danas Stožer je donio ukupno 530 odluka. Budući da nakon proglašenja prestanka epidemije više nema razloga da o nužnim epidemiološkim mjerama odlučuje Stožer civilne zaštite, danas će se ukinuti jedina odluka koja je još na snazi, a to je Odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja medicinskih maski ili maski za lice.

Ministar Božinović je dodao da su raznim kanalima kriznog komuniciranja građani pravovremeno  i transparentno informirani o razvoju epidemiološke situacije i educirani o potrebi održavanja epidemioloških mjera i preporuka i uputa HZJZ-a. Samo nacionalni Stožer održao je 201 konferenciju za medije, a na mrežnim stranicama objavljeno je više od 1000 raznih priopćenja.

Istaknuo je kako je Stožer cijelo vrijeme održavao sastanke, kontakte s predstavnicima raznih državnih tijela i gospodarskih udruženja kako bi epidemiološke mjere koje su se uvodile bile adekvatne samoj situaciji, a istovremeno omogućile nužno odvijanje gospodarskih djelatnosti. 

PPVRH i ministar Božinović zaključio je: „Sada kad je došao kraj najveće zdravstvene ugroze koju pamti ova generacija naših građana, ja bih želio zahvaliti na suradnji i angažmanu svim županijskim i lokalnim stožerima, sustavu i operativnim snagama civilne zaštite, policijskim službenicima, inspektorima koju su provodili nadzor, državnim tijelima i institucijama, pravnim osobama i pojedincima koji su pružali pomoć u radu Stožera, svim zdravstvenim djelatnicima te građanima, bez čijeg odgovornog ponašanja bi sve uvedene mjere bile uzaludne.“

Zahvalio je i predsjedniku Vlade Plenkoviću te svim članovima Vlade koji su omogućili pretpostavke za rad i davali bezrezervnu podršku radu Stožera.
 
Ministar Božinović podsjetio je da je Hrvatski sabor u travnju 2020. po hitnom postupku usvojio dopune Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana:
   
Izmjenama navedenih Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije.

Naglasio je da proglašenjem prestanka epidemije, građani svoje istekle isprave moraju zamijeniti novima u roku od 30 dana, preciznije - u roku od 30 dana trebaju podnijeti zahtjev za izdavanje novih isprava. 

Istaknuo je da je osobna iskaznica jedina obvezna isprava za hrvatske državljane s reguliranim prebivalištem u Republici Hrvatskoj starije od 18 godina i one koje su navršili 16 godina i sklopili brak, dok putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

Zaključno je ministar još jednom pozvao građane da na vrijeme podnesu zahtjev za novim ispravama i istekle isprave zamijene novima.


Vezane vijesti:

Svoje istekle osobne isprave već sada zamijenite novima - od proglašenja epidemije do danas je čak 221 387 isteklih osobnih iskaznica

Ministarstvo unutarnjih poslova – Moji dokumenti 
 

Pisane vijesti