Zaštita djece i obitelji

Otvorite poveznice kako bi saznali više o kriminalitetu na štetu djece (seksualnom zlostavljanju, zlostavljanju i zanemarivanju djece) i kome se obratiti za pomoć. Više o zlostavljanju djece putem interneta, rizicima on line komunikacije, selfies/sexting/web kamere/ seksualnim iznudama i prisilama te savjetima mladima i roditeljima možete saznati ovdje.

U poveznici Maloljetnici upoznati ćete se s posebnostima postupanja policije prema mladeži, rizičnim i neprihvatljivim ponašanjima mladih, postupkom policije u slučaju bijega ili nestanka djeteta.

U poveznici Obiteljsko nasilje možete saznati što je nasilje u obitelji, više o zaštitnim mjerama i mjerama opreza, sudionicima nasilja u obitelji, znakovima i posljedicama nasilja u obitelji kod djece, dužnostima policije u slučajevima nasilja u obitelji; možete pronaći savjete žrtvi i Adresar ustanova koje pružaju pomoć i podršku žrtvama nasilja u obitelji.

Policijski službenici za mladež posebno su osposobljeni policijski službenici kriminalističke policije. Postupaju u slučajevima izvida kršenja različitih prava i ugroza djeteta te težih oblika nasilja u obitelji, sudjeluju u suzbijanju i razrješavanju maloljetničke delinkvencije i drugih rizičnih ponašanja mladih -ovdje možete saznati više o policijskim službenicima za mladež.

Što je kažnjivo?