Hodočašće hrvatske policije u Lourdes

U petak, 17. svibnja 2019. hrvatski hodočasnici u Lourdesu svoje hodočašće nastavili su svetom misom u bazilici Svete Krunice. Misu je predslavio msgr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

U koncelebraciji su bili msgr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij iz Bosne i Hercegovine, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frano Musić te policijski i vojni kapelani. Našim hodočasnicima pridružili su se drugi hrvatski hodočasnici koji se trenutno nalaze u Lourdesu.

Do svečanog otvorenja 61. međunarodnog vojnog hodočašća, hodočasnicima je ostavljeno vrijeme za osobne pobožnosti i obilazak grada.

Hodočašće je svečano otvoreno istoga dana u 20,15 sati najprije u Međunarodnom vojnom kampu gdje je smješten jedan dio hodočasnika. Nakon toga, u 21,15 mimohodom predstavnika vojski zemalja sudionica hodočašće je otvreno u podzemnoj bazilici svetoga Pija X. Ove godine na hodočašću sudjeluje četrdesetak država.

Poslije otvorenja hodočašća, pod vodstvom hrvatskog izaslanstva, održana je međunarodna večer pomirenja i klanjanja za sve sudionike hodočašća. Uz sudjelovanje drugih biskupa, policijskih i vojnih kapelana, molitve i klanjanje predvodio je hrvatski vojni biskup msgr. Jure Bogdan. Program je završio oko ponoći.

Program hodočašća nastavljen je u subotu, 18. svibnja misom za hrvatske hodočasnike u crkvi svete Bernardice. Misu je predvodio i propovijedao msgr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.

U svim liturgijskim događanjima aktivno je sudjelovala  Policijska klapa „Sveti Mihovil“ i polaznici Policijske škole „Josip Jović“.

U poslijepodnevnim satima izaslanstva MUP-a i MORH-a posjetili su Međunarodni vojni kamp u kojemu su smješteni pripadnici elitne postrojbe Specijalne i Interventne jedinice policije. U izaslanstvu MUP-a bili su zamjenik zapovjednika hodočašća za MUP Jozo Šuker, glavna tajnica MUP-a Sanda Šimić Petrinjak, načelnica ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago, biskupski vikar za pastoral fra frano Musić te voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Republici Hrvatskoj Mario Dokmanić i djelatnici samostalne službe.

Hodočasnički dan je završio tradicionalnom procesijom sa svijećama i molitvom krunice.



Stranica