Obilježavamo Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Slika /2022/02/eu dan zastite zrtava.jpg

Diljem Europe, 22. veljače, obilježava se Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela s ciljem senzibiliziranja javnosti o pravima žrtava kaznenih djela

FOTO: YouTube screenshot

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa i uprave te Udruga za podršku žrtvama i svjedocima potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta uspostave sustava referiranja/upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima/Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006. Cilj sporazuma jest unaprjeđenje položaja žrtava u predkaznenim postupcima. 

U svrhu razvoja i jačanja sustava podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela, a sukladno odredbama Direktive 2012/29/EU Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela provest će se pilot projekt kojim se osigurava sustavnija podrška žrtvama kaznenih djela. Nakon prijave kaznenog djela policiji, ukoliko je žrtva suglasna, kontaktirat će je djelatnici Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.

Provedbom ovog pilot projekta žrtvama kaznenih djela omogućit će se potrebna podrška i pomoć od samog trenutka prijave kaznenog djela policiji.

Rezultati i saznanja dobiveni na temelju aktivnosti provedenih tijekom trajanja pilot projekta bit će temelj za daljnje planiranje razvoja sustava podrške vezano uz sustav upućivanja žrtava, u svrhu osiguranja pravovremene pomoći i podrške.



Pilot projekt kojim se unaprjeđuje sustav podrške žrtvama, provodit će se tijekom 2022. godine u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom i Policijskom upravom zagrebačkom, VII. policijskom postajom Zagreb.

Izabrane ustrojstvene jedinice najefikasnije će uspostaviti novu dobru praksu u unaprjeđenju položaja žrtve na način da nakon provedenog kriminalističkog istraživanja u policiji, kontakt podaci žrtve budu dostavljeni djelatnicima Udruge/NPC-u, kako bi isti odmah kontaktirali žrtvu i osigurali joj potrebnu podršku. 

Više informacija o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela možete pronaći na poveznici.

Pisane vijesti | Kriminalitet | Kaznena djela i zakon