Sjednica Vlade: Ministar Božinović o konačnim izmjenama i dopunama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu te o upućivanju materijalne pomoći Sirijskoj Arapskoj Republici

Slika /2023/4/Ministar vlada.jpg

Vlada RH uputila je konačni prijedlog Zakona Hrvatskome saboru na drugo čitanje te donijela Odluku o upućivanju materijalne pomoći Siriji u ukupnoj protuvrijednosti od 203.999,97 eura

FOTO: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj 206. sjednici Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je nacrt konačnog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela (EU).

S obzirom da su u odnosu na tekst koji je upućen u prvo čitanje razlike uglavnom nomotehničke prirode, ministar Božinović podsjetio je na najvažnije izmjene i dopune koje se predlažu radi jasnije primjene Zakona te ispunjenja obveza iz  Direktive (EU) 2016/681 o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima (PNR) u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istrage i kaznenog progona kaznenih djela terorizma i teških kaznenih djela.

O Zakonu o prijenosu i obradi podataka

Naime, predlaže se propisati da se prikupljanje podataka odnosi isključivo na međunarodne letove, dok se isključuju letovi unutar Hrvatske kao i preleti zrakoplova kroz hrvatski zračni prostor te se podaci prikupljaju i obrađuju ne samo na komercijalnim letovima već i na privatnim letovima, a isključuju se letovi državnih zrakoplova te onih koji se koriste za vojne, policijske, carinske i druge službene svrhe, a propisuje se i prikupljanje podataka o članovima posade zrakoplova.

Također se propisuje proširenje svrhe korištenja podataka - uz već propisanu svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela, na mogućnost korištenja podataka i nakon završenog kaznenog postupka u odnosu na osobe kojima je izrečena kaznena sankcija za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela propisana ovim Zakonom, pojasnio je potpredsjednik i ministar Božinović.

Nadalje, osim zračnim prijevoznicima obveza dostave podataka o putnicima propisuje se i gospodarskim subjektima koji pružaju usluge povezane s putovanjima i rezervacijama letova, primjerice putničkim agencijama i organizatorima turističkih putovanja. Ministar Božinović  je naglasio da se pružatelje tih usluga ne obvezuje na prikupljanje ili čuvanje dodatnih podataka o putnicima, niti se putnike obvezuje na davanje dodatnih podataka od onih koji se već dostavljaju organizatorima putovanja. 
 
Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje konačni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijenosu i obradi podataka o putnicima u zračnom prometu u svrhu sprječavanja, otkrivanja, istraživanja i vođenja kaznenog postupka za kaznena djela terorizma i druga teška kaznena djela u predloženom tekstu i uputila ga Hrvatskome saboru na drugo čitanje.
 
Upućivanje materijalne pomoći Sirijskoj Arapskoj Republici

Republika Hrvatska je i dosad pokazala spremnost i nastavlja davati u okvirima svojih mogućnosti pomoć stanovništvu potresima pogođenog područja u Sirijskoj Arapskoj Republici“, uvodno je naglasio ministar Božinović.
Sirijska Vlada je uputila zamolbu za pomoć putem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, na što se Republika Hrvatska odazvala i spremna je poslati pomoć u vidu prehrambenih artikala, opreme za zbrinjavanje i higijenskih potrepština, koju su osigurali Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatski Caritas,  u ukupnoj financijskoj protuvrijednosti od 203.999,97 eura.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o upućivanju materijalne pomoći Sirijskoj Arapskoj Republici, sukladno kojoj će Ministarstvo unutarnjih poslova – Ravnateljstvo civilne zaštite, organizirati prijevoz robe.
 
Vezane vijesti:

Potpredsjednik Božinović na 201. sjednici Vlade
Potpredsjednik Vlade Božinović održao sastanak s turskim veleposlanikom Kiranom
Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite krenuo konvoj materijalne pomoći Turskoj
 

Pisane vijesti