Sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o sustavu SRUUK te o aktualnim pitanjima iz djelokruga MUP-a

Slika /2023/7/VRH 207/Screenshot 2023-07-20 at 15-00-07 237. sjednica Vlade Republike Hrvatske (20.7.2023.).png

Ministar je podsjetio da smo jedna od rijetkih država koja ima takav sustav te zaključio da se radi o ulaganju u budućnost

FOTO: YouTube Vlada RH

Na danas održanoj, 237. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović predstavio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala, prijedlog za otkazivanjem Dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole te prijedlog odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava tijekom Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini.

Predstavio je i XVII. Izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2022. godinu, a u izjavi za medije govorio je i o posljedicama olujnog nevremena koje je jučer pogodilo kontinentalnu Hrvatsku.

 
Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala     
      

Iako je suradnja Hrvatske i Mađarske u borbi protiv kriminaliteta sukladno odredbama postojećeg Sporazuma iz 2008. bila uspješna, ukazala se potreba za proširivanjem područja bilateralne suradnje, osobito imajući u vidu pojavu novih trendova te porast broja i kompleksnosti postojećih vrsta kaznenih djela. Stoga je Republika Hrvatska početkom ove godine inicirala pokretanje postupka izmjene i dopune postojećeg Sporazuma, i to sam zajedno s mađarskim kolegom u travnju potpisao ovdje u Zagrebu“,  izvijestio je ministar Božinović.

Slijedom navedenog, Vlada Republike Hrvatske uputila je Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Mađarske o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Mađarske o suradnji u borbi protiv prekograničnog kriminala u daljnju proceduru donošenja.

 
Prijedlog odluke o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava tijekom Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini

Ministar Božinović podsjetio je da će Republika Hrvatska organizirati Međunarodnu donatorsku konferenciju o humanitarnom razminiranju u Ukrajini koja će se održati u Zagrebu 11. i 12. listopada 2023. godine:
 
  • „…njezina svrha je da okupi što više partnerskih država i međunarodnih organizacija te institucija koje bi tijekom Konferencije, osim razmjene iskustava, iskazale konkretne namjere pomoći, uključujući i financijske doprinose za humanitarno razminiranje u Ukrajini. Kako bi se omogućilo da se putem jedinstvenog računa državnog proračuna primaju uplate doniranih financijskih sredstava namijenjenih za humanitarno razminiranje u Ukrajini, ovom Odlukom utvrđuje se broj računa na koji će se predmetne donacije uplaćivati.“

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o otvaranju računa za donacije financijskih sredstava tijekom Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju.
 

Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem prijedloga za otkazivanjem Dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole i Ugovora između Republike Hrvatske i Republike Slovenije o plaćanju režijskih troškova na graničnim prijelazima

Dogovorom između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole, sklopljenim 12. lipnja 2013. godine, 30 graničnih prijelaza na slovenskom državnom području određena su kao zajednička službena mjesta za obavljanje granične kontrole.

Ministar Božinović je pojasnio da je prestala potreba za daljnjim korištenjem objekata i prostora koje je koristila hrvatska granična policija na slovenskom državnom području, s obzirom da su 1. siječnja 2023. ukinute kontrole na unutarnjim kopnenim i morskim granicama s Republikom Slovenijom, te je potrebno otkazati međunarodne akte kojima se uređuje njihovo korištenje i plaćanje režijskih troškova.

Vlada RH Zaključkom je prihvatila prijedlog za otkazivanje predmetnog Dogovora i Ugovora.

 
XVII. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom za 2022. godinu

Ministar Božinović naglasio je da predmetno Izvješće daje pregled aktivnosti u 2022. godini kroz četiri zadana stupa suradnje i to: mjere i suradnja s trećim zemljama, mjere i suradnja sa susjednim državama, nadzor vanjske granice i mjere kontrole u primjeni načela slobodnog kretanja, uključujući i povratak.

Većina aktivnosti bila je u funkciji ulaska Republike Hrvatske u Schengensko područje, a nastavljena je suradnja s trećim državama na području suzbijanja nezakonitih migracija i povratka državljana trećih zemalja provedbom bilateralnih readmisijskih sporazuma, razmjenom informacija te zajedničkim mješovitim ophodnjama.

Policijski službenici su u 2022. zatekli 50 624 osobe u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice te je evidentirano 4305 slučajeva krijumčarenja (droga, oružje, vozila) dok su carinski službenici otkrili 205 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice te je tom prilikom otkriveno 745 osoba, izvijestio je ministar Božinović.

Inače, nastavljeno je sudjelovanje hrvatskih policijskih službenika u zajedničkim operacijama organiziranim i koordiniranim od strane Frontex-a. Intenzivno se radilo i na uspostavi potpomognutog dragovoljnog povratka državljana trećih zemalja, između ostalog, i uz pomoć projekata financiranih iz Fonda za azil, migracije i integraciju.

Vlada Republike Hrvatske donijela je Zaključak kojim se prihvaća XVII. Izvješće o provedbi Strategije za integrirano upravljanje granicom Republike Hrvatske za 2022. godinu te je zadužila Ministarstvo unutarnjih poslova da predmetno Izvješće i Zaključak dostavi Međuresornoj radnoj skupini za integrirano upravljanje granicom Republike Hrvatske i njenim stručnim radnim timovima te tijelima državne uprave i nadležnoj Agenciji koji provode Strategiju integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske.    

      

U izjavi za medije nakon sjednice Vlade RH, ministar Božinović osvrnuo se na aktualnu temu u javnom diskursu, a to je sustav ranog upozoravanja i upravljanja krizama – SRUUK.

Podsjetio je da je početkom šestog mjeseca provedeno veliko testiranje Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK, a kada je korisnicima je poslano više od 4 milijuna poruka te je 78,7 % građana je dobilo poruke. Nakon provedenog testiranja uslijedila je analiza. Analiza je prije svega bila unutar sustava, unutar operativnih snaga civilne zaštite, ali i u razgovorima s tri glavna teleoperatera u Republici Hrvatskoj.

Sustav SRUUK, kako je koncipiran, je u potpunosti učinkovit“, istaknuo je ministar.

Ono što se uočilo kao poteškoća je da nisu svi korisnici dobili poruke, a neki su dobili i više poruka, a to je vezano uz tri teleoperatera s nacionalnom koncesijom.

Nakon omogućavanja tehničkih preduvjeta i kod vlasnika operativnih sustava poput Google-a i Apple-a (Cell-broadcast poruke), krenulo se u normiranje SRUUK-a. To znači izradu Pravilnika u čijem stvaranju sudjeluju sva nadležna tijela, a Pravilnikom bi se jasno preciziralo tko daje kakvo upozorenje, pojasnio je ministar .
Dakle, sustav 112 s ovom mogućnošću SRUUK-a je tu netko tko prenosi anonimizirane poruke.

Proces usuglašavanja unutar nadležnih tijela krenuo je negdje oko 12. srpnja, a jučer ili danas je došlo i zdaanje mišljenje i to od Ministarstva obrane. U Pravilniku će biti jasno precizirano tko daje uputu, odnosno rano upozorenje, recimo Hrvatske vode kad su u pitanju poplave, DHMZ kad imamo situacije poput jučerašnje, policija kad ima svoje akcije i dalje .

U ovom trenutku mi nemamo još uvijek tu pravnu osnovu koja je bitna, jer nakon toga će biti vrlo jasno zapisano tko je, kada i na kojem području tražio da se upozori stanovništvo.

Ovo je jedan sustav koji je vrlo osjetljiv, zato mora biti propisano djelovanje unutar njega.

Nakon zaprimljenih mišljenja nadležnih tijela, slijedi savjetovanje s zainteresiranom javnošću te daljnja zakonska procedura.

Ministar Božinović je podsjetio da smo jedna od rijetkih država koja ima takav sustav te zaključio:
 
  • Ja mislim da je to u svakom slučaju nešto što je za budućnost, da nismo imali, da nismo u ovoj fazi koja je de facto pred implementacijom, onda bismo ostali na nekim postavkama odnosno mogućnostima koje smo imali ranije. Sa ovim ćemo sigurno stvar unaprijediti.


Pisane vijesti