Kako mi policija može pomoći

Ukoliko je na tvoju štetu počinjena kažnjiva radnja prijavu podnesi policiji dolaskom u policijsku postaju, pozivom na 192, on line prijavom na Red Button ili na adresu elektroničke pošte policija@mup.hr

Policijskom službeniku/ci ćeš opisati što ti se dogodilo, što got to bilo policiji možeš iskreno i s povjerenjem ispričati, štiti će tvoju privatnost, neće se iznenaditi ili osuđivati tvoje ponašanje. Policijski službenici za mladež svakodnevno rješavaju različite situacije u kojima se nađu mladi, spremni su imati razumijevanja i za tebe.

Policijski službenici za mladež, koji su dio kriminalističke policije, obaviti će s tobom razgovor, na razgovor ćeš doći s roditeljem ili osobom u koju imaš povjerenja. Ukoliko iz nekog razloga ne želiš da razgovoru bude nazočan roditelj razgovor se može obaviti u nazočnosti druge osobe u koju imaš povjerenja, a sam razgovor  odvijati će se uvijek kada je to moguće u prostoriji koja je  posebno prilagođena i uređena za razgovore s mladima.

Policijski službenik/ca  pozorno će saslušati što ti se dogodilo, zamoliti će te da ispričaš sve što znaš o počinitelju. Zamoliti će te da pokažeš sve što ti je počinitelj poslao ili objavio, zato je važno da sačuvaš sve poruke i objave.

Policija će provesti kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja, prikupiti potrebne dokaze i druge važne podatke, poduzeti mjere vezane uz tvoju sigurnost i zaštitu te o tome obavijestiti državno odvjetništvo. Ukoliko su ispunjeni zakonski uvjeti uhiti će počinitelja i predložiti izricanje mjera opreza kojima mu se zabranjuje komunikacija s tobom.

Usmeno će te upoznati  s pravima koja ti pripadaju kao žrtvi kaznenog djela nakon čega će ti uručiti i  obrazac na kojem su navedena sva tvoja prava. Policija će ti dati i popis udruga i službi koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i uputiti te da im se obratiš kako bi dobio/dobila potrebnu pomoć.