Što će policija učiniti

Ukoliko je na tvoju štetu ili na štetu djeteta nekog drugog djeteta počinjena kažnjiva radnja prijavu podnesi policiji dolaskom u policijsku postaju, pozivom na 192, on line prijavom na Red Button ili na adresu elektroničke pošte policija@mup.hr

Nakon prijave ili saznanja o moguće počinjenom kaznenom djelu policija će provesti kriminalističko istraživanje radi pronalaska počinitelja, prikupiti potrebne dokaze i druge važne podatke, poduzeti mjere vezane uz sigurnost i zaštitu žrtve te o svemu utvrđenom obavijestiti državno odvjetništvo.

U okviru kriminalističkog istraživanja policija može prikupljati obavijesti i od građana koji imaju određena saznanja od značaja za izvide kaznenog djela.

Ukoliko su ispunjeni zakonski uvjeti uhiti će počinitelja i dovesti ga sudu i/ili predložiti izricanje mjera opreza kojima mu se zabranjuje komunikacija sa žrtvom.

Žrtvu će usmeno i pismeno upoznati s pravima koja joj pripadaju kao žrtvi kaznenog djela. Policija će žrtvi uručiti popis udruga i službi koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i uputiti da im se obrati kako bi dobila potrebnu pomoć.

Informacije o pravima žrtava mogu se dobiti pozivom na besplatni broj 116 006 linije Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja.

Više pogledaj ovdje.