Isporučeno prvih 20 od 94 vatrogasna vozila nabavljena sredstvima EU fondova

Nastavljamo tim putem i ovo mora postati kontinuitet, te će u slijedećem razdoblju biti još i više sredstava na raspolaganju, a službe MUP-a su i u ovome, kao i u opremanju hrvatske policije, pokazale da su pri vrhu po veličini sredstava koje su ugovorili, rekao je ministar Božinović

Kvalitetna, nova i suvremena oprema preduvjet je brzog i efikasnog odgovora žurnih službi na krize, te je danas, 16. veljače, gotovo točno godinu dana nakon potpisivanja četiri ugovora o nabavi 94 vatrogasna vozila s tri tvrtke – WAWRZASZEK ISS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, zajednicom ponuditelja: M.G.S. Grupa d.o.o./Volvo Group Croatia d.o.o. i DOK-ING d.o.o - na Policijskoj akademiji održana primopredaja prvih 20 isporučenih vozila, koja su se odmah uručila krajnjim korisnicima, javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 17 županija, odabranih sukladno procjenama struke i prioritetnim potrebama.

Vatrogasna vozila nabavljena su u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“, u vrijednosti većoj od 256 milijuna kuna, a za koji je MUP u rujnu 2018. godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike potpisao Ugovor o dodjeli 85% bespovratnih sredstava iz Strukturnih i investicijskih fondova EU, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je preostalih 15% namireno iz nacionalnog sufinanciranja. Time se osigurala nabava 94 vatrogasna vozila, odnosno po 21 komad dugih i malih navalnih vozila, autocisterna i šumsko/teretnih vozila, zatim sedam šumsko/teretnih vozila veće zapremnine spremnika vode i tri zapovjedna vozila s vatrogasnim robotom na prikolici, od kojih je danas isporučeno po 7 dugih i kratkih navalnih vozila, 4 autocisterne te po jedno teško, odnosno lako šumsko vatrogasno vozilo. Osim toga, Državna intervencijska postrojba civilne zaštite – Zagreb preuzela je prvo zapovjedno vozilo s prikolicom i vatrogasnim robotom.

Na primopredaji su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović, predstavnik poljske tvrtke WISS u RH, Mario Starčić, član Uprave Volvo Group Croatia, Tomislav Orehovec, direktor MGS Grupe d.o.o., Edo Seifred i vlasnik tvrtke DOK-ING d.o.o. Vjekoslav Majetić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković današnju je primopredaju nazvao povijesnim trenutkom za hrvatsko vatrogastvo te u ime svih vatrogasaca zahvalio ministru Božinoviću i Vladi RH, koji su i ovime pokazali veliku brigu i podršku te operativnu spremnost vatrogastva učinili boljom i jačom. Do kraja svibnja, bit će ukupno u zadnje dvije i pol godine isporučeno 4oo novih vatrogasnih vozila,  što preko MUP-a, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih voda, nabavama koje je radila Hrvatska vatrogasna zajednica te jedinica lokalnih samouprava. Vatrogasci su dosad pokazali da su prvi tamo gdje treba, uz hrvatsku policiju i vojsku“, rekao je zapovjednik Tucaković naglasivši kako zaista mogu svi skupa biti ponosni na ovo što su danas prvi put dobili i neka bude na čast svim građanima RH.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ravnatelj  Markić rekao je kako oni ovdje sudjeluju u spremnosti na klimatske promjene i sve incidente, te izrazio nadu da će i ubuduće biti u mogućnosti pomoći svim dobrovoljcima, kao i svim službama u državi da budu spremni na sve incidente.

Uvodno, ministar Božinović iznio je kratku kronologiju cjelokupnog projekta, te podsjetio kako je Vlada 2017. godine, nakon katastrofalnih požara u Splitu, napravila analizu voznog parka, sredstava i opreme vatrogastva i sveukupnog sustava civilne zaštite te naglasila kako činjenicu da dotad nisu korištena europska sredstva treba promijeniti. „Otada, pa do danas, Ministarstvo unutarnjih poslova je iz europskih fondova za potrebe civilne zaštite i sve njezine operativne snage (Hrvatska vatrogasna zajednica, HGSS, Crveni križ) povuklo oko 250 milijuna eura, što se postiglo održavanjem brojnih sastanaka, uvjeravanjem i lobiranjem u europskim institucijama da Hrvatska to zaslužuje. Povukli smo ozbiljna sredstva i od prvog dana bili vrlo angažirani u Mehanizmu Unije za zaštitu i spašavanje, te se lobiranjem, u slijedećem Višegodišnjem financijskom okviru izborili za daleko veći iznos od navedenog, o kojem u ovom trenutku ne mogu govoriti “, rekao je ministar Božinović nadodavši kako je to, prema riječima europskih kolega, bilo prvi put da ih je netko iz Hrvatske po tom pitanju uopće kontaktirao.

„Zadaća institucija, zadaća svih ministarstava, a u ovom konkretnom slučaju MUP-a jest učiniti sve kako bi ovim hrabrim i požrtvovnim ljudima omogućili sve one uvjete koji oni zaslužuju da bi svoj humani posao obavljali na najbolji mogući način, nastavio je ministar Božinović, pojasnivši kako je riječ o vrlo ozbiljnom projektu s trenutno najboljim vozilima u Europi, čime smo im osigurali vrhunsku opremu i nastavljamo tim putem, jer će do početka ljeta biti isporučena i preostala vozila.

Ministar je podsjetio i na prethodnu veću aktivnost nabave otprilike istog broja vatrogasnih vozila, iz 2003. godine, kada je veći dio sredstava pao na teret jedinica lokalne i regionalne samouprave, te se neki od iz toga proizišlih problema još uvijek u nekim segmentima vuku, s obzirom da predstavljaju velika opterećenja za naše gradove, općine i županije. „Ova vozila idu već danas u 17 županija i naše jedinice lokalne i regionalne samouprave nemaju ništa s financiranjem ovog projekta, već je na dobrovoljnim i javnim vatrogasnim postrojbama samo da nastave raditi vrhunski posao, kao što su ga radili i do danas,“ istaknuo je ministar, te posebno naglasio kako dva vozila idu u Sisačko-moslavačku županiju, u dobrovoljna vatrogasna društva u Glini i Lekeniku. 
 
Nazočni su zatim obišli izložena isporučena vozila, a u konačnici, kao i ova današnja, svih će se 94 vozila, također temeljem odluke struke, rasporediti širom Hrvatske, jer je podjednaka raspodjela kvalitetne i moderne vatrogasne opreme diljem Hrvatske, na lokalnim razinama, vrlo važna karika u lancu sveobuhvatnog i pravovremenog odgovora na krize i katastrofe.
Upravo zbog adekvatnog odgovora na krize, jačanja operativne i tehničke spremnosti za reakciju, a time i bolju razinu zaštite ljudi i imovine u situacijama kriza, Ministarstvo unutarnjih poslova angažirano ulaže u infrastrukturne kapacitete žurnih službi, te je uz ovaj, iste 2018. godine pokrenut i već proveden projekt „Modernizacija radiokomunikacijske opreme sustava civilne zaštite“ i za oba projekta iz EU fondova povučeno 38 milijuna eura bespovratnih sredstava za civilnu zaštitu. 

„U ovom trenutku u izradi su projekti za nabavu tri helikoptera, dva kanadera, digitalnih sustava ranog upozorenja i ranog odgovora na krize, kojima će se građane pravovremeno upozoriti na dolazeći rizik i davati im upute za ponašanje preko mobitela, odnosno pravovremeno aktivirati sve sastavnice civilne zaštite. Otvara se jedna nova stranica opremanja sustava civilne zaštite i njezinih sastavnica, pogotovo u segmentu logistike, što je dugo godina bilo zanemarivano. Nastavljamo tim putem i ovo mora postati kontinuitet, te će u slijedećem razdoblju biti još i više sredstava na raspolaganju, a službe MUP-a su i u ovome, kao i u opremanju hrvatske policije, pokazale da su pri vrhu po veličini sredstava koje su ugovorili“, zaključio je ministar, završno još jednom zahvalivši hrvatskim vatrogascima na svemu što rade.
 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija (OPKK)



Pisane vijesti | Nabava | Požari