Put avionom - što ne smije biti u ručnoj prtljazi?

U ručnoj prtljazi, prilikom ulaska u zrakoplov, zabranjeno je nositi:
 
  • Pištolje, vatreno oružje i oružje - (pištolji, revolveri, rafalne puške, sačmarice), replike ili imitacije vatrenog oružja, sastavni dijelovi vatrenog oružja (isključujući optičke i nišanske sprave), zračni pištolji, puške i sačmarice, pištolji za označavanje starta, igračke u obliku oružja, pištolji za čavle i zakovice, pištolji s kugličnim ležajevima, samostreli, lukovi, katapulti, osti i harpuni, sredstva za humano uspavljivanje životinja, naprave za omamljivanje (balistički upravljano energetsko oružje, elektro šokeri), upaljači u obliku vatrenog oružja
  • Oružje s oštricom ili sjekačem i oštre predmete – šiljati predmeti ili predmeti s oštricom s kojima se može nanijeti ozljeda, uključujući: sjekire i sjekirice, strijele i pikada, dereze, harpuni i koplja, sjekirice i oštrice za led, klizaljke, noževi s kočnim mehanizmom ili skakavci bilo koje dužine oštrice, noževi (uključujući ceremonijalne noževe), s oštricama dužine veće od 6 cm, napravljeni od metala ili bilo kojeg drugog materijala dovoljno čvrstog da može poslužiti kao oružje, kuke za meso, mačete, žileti s otvorenom oštricom (uključujući žilete za jednokratnu upotrebu i sigurne žilete s oštricama zatvorenim u kućište), sablje, mačevi i floreti, skalpeli, škare s oštricom dužom od 6 cm, skijaški štapovi i štapovi za hodanje i planinarenje, bacajuće zvijezde, obrtnički alat koji ima potencijal da se iskoristi kao šiljato ili narubljeno oružje, npr. bušilice i dijelovi bušilice, rezači za kutije, različiti noževi, sve vrste pila, odvijači, željezne poluge, čekići, kliješta, odbijači, škripac, let lampe i dr.
  • Tupe predmete – bilo kakav tupi predmet pogodan za uzrokovanje ozljeda, uključujući palice za bejzbol i softball, palice i toljage, krute ili fleksibilne predmete, npr. pendreci, palice za kriket, štapovi za golf, palice za hokej, štapovi za lacross, vesla, skateboard, štapovi za biljar, snooker i pool, ribički štapovi, oprema za borilačke sportove, npr. metalni bokseri, toljage, olovne cijevi, lančarke i dr.
  • Eksplozive i zapaljive supstance – bilo kakva eksplozivna ili visoko zapaljiva supstanca koja predstavlja rizik za zdravlje putnika i posade ili sigurnost zrakoplova ili imovine, uključujući streljivo, eksplozivne upaljače, detonatore i osigurače, eksplozivi i eksplozivne naprave, replika ili imitacija eksplozivne tvari ili naprave, mine i druga eksplozivna vojna sredstva, granate svih tipova, plin i plinski kontejneri (butan, propan, acetilen, kisik – u velikoj količini), vatrometne rakete, rakete u bilo kakvoj formi i ostala pirotehnika (uključujući žabice i igračke upaljače), ne sigurnosne šibice, kanistri ili patrone za stvaranje plina, zapaljivo tekuće gorivo, npr. petrol/benzin, dizel, tekućina za upaljače, alkohol, etanol, aerosol boja u spreju, terpentin i razrjeđivači boje, alkoholne tekućine s udjelom alkohola većim od 70 posto
  • Kemijske i otrovne supstance – bilo kakva kemijska ili otrovna supstanca koja predstavlja rizik za zdravlje putnika i posade ili sigurnosti zrakoplova ili imovine, uključujući kiseline i alkalije, npr. akumulatore, korozivne ili izbjeljujuće supstance (npr. živa, klor), sprejevi za omamljivanje (npr. suzavci, kihavci), radioaktivni materijal (npr. medicinski ili trgovački izotopi), otrovi, zarazni ili biološki opasni materijali (npr. zaražena krv, bakterije i virusi), tvari koje imaju sposobnost spontanog samozapaljenja ili izgaranja, aparati za gašenje požara.


Predmeti koji se ne smiju prevoziti kao predana prtljaga:
 
  • Eksplozivi, uključujući detonatore, osigurače, granate, mine i eksplozive;
  • Plinovi: propan, butan;
  • Zapaljive tekućine, uključujući benzin, metanol;
  • Zapaljive krute i reaktivne supstance, uključujući magnezij, upaljače, vatrometne rakete i rakete;
  • Oksidacijska sredstva i organski peroksidi, uključujući izbjeljivače i setove za popravak karoserije automobila;
  • Otrovne ili zarazne supstance, uključujući otrov za štakore i zaraženu krv;
  • Radioaktivni materijal, uključujući medicinske ili komercijalne izotope;
  • Korozivi, uključujući živu i akumulatore iz vozila;
  • Dijelovi sustava za gorivo u vozilima, koji su sadržavali gorivo.