Akcijski plan za provedbu programa mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, na športskim natjecanjima i izvan njih

Da se s vremenom sve više pažnje posvećivalo upravo toj problematici, govore i raznovrsne aktivnosti koje je Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo i realiziralo u 2008. i 2009. godini.

Prije svega, tijekom 2008. godine u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskim nogometnim savezom, sociolozima i psiholozima započela je realizacija „Akcijskog plana za provedbu programa mjera edukacije u borbi protiv nasilja u športu, na športskim natjecanjima i izvan njih“ edukacijom profesora u školama. Tako je u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Dugopolju, Požegi i Rovinju predstavljena knjiga: „Sport i nasilje u Europi“.

Osim ove knjige, s engleskog jezika prevedene su i brošure „Rasizam, nogomet i Internet“, „Što? Rasist“ Ja?“ i „Svi različiti, svi jednaki“ te su, uz financiranje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje, tiskani novi plakati koji prikazuju borbu protiv nasilja, rasizma i diskriminacije. Također su izrađeni razni materijali vezani za borbu protiv nasilja.

Sve izrađene publikacije i materijali  prilagođeni su djeci od predškolske do srednjoškolske dobi te su objavljeni ili je u tijeku njihova objava na web stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskog školskog športskog saveza, Agencije za strukovno obrazovanje, Agencije za obrazovanje odraslih, Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog nogometnog saveza i ostalih nacionalnih športskih saveza, Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog saveza gluhih, strukovnih saveza u području športa te na stranicama osnovnih i srednjih škola. Plakati s temom borbe protiv nasilja, rasizma i diskriminacije distribuirani su i istaknuti i po svim policijskim upravama u Hrvatskoj te po osnovnim i srednjim školama.

Predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova sudjelovali su na tribinama „Edukacijom protiv nasilja na športskim i školskim igralištima s ciljem pozitivnog usmjeravanja djece u športu, međusobnim druženjem“, koje su održane u Zagrebu 17. studenog 2008. i u Šibeniku 6. svibnja 2009. godine. Na tribinama su uz predstavnike već navedenih institucija sudjelovali i predstavnici Pravobraniteljice za djecu te poznati športaši u ulozi veleposlanika školskog športa.

Vezano uz tu temu, u povodu obilježavanja Dana policije, 25. rujna 2008. godine, u Muzeju policije u Zagrebu otvorena je izložba „Zašto suparnici?“ unutar koje se krije priča o policajcima i navijačima koji su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, u začetku Domovinskog rata, našli u prvim redovima obrane Hrvatske. Danas, osamnaest godina kasnije, na suprotnim su stranama. Kako? Zašto? 

U povodu Međunarodnog dana muzeja, 22. travnja 2009. godine, u Muzeju Prigorja u Sesvetama otvorena je izložba „Navijači i(li) huligani“ 2009, koja govori o povijesti nogometne igre i povijesti navijanja te o današnjem trenutku u kojem se isprepleću navijanje i nogometno huliganstvo.

U sklopu sajma „Sport i nautika“ na Zagrebačkom velesajmu, 18. i 19. veljače 2009. godine, u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza i Kluba navijača hrvatske nogometne reprezentacije „Uvijek vjerni“ održan je "Seminar o navijanju“ na kojem su sudjelovali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova te gosti i predavači iz UEFA-e i FIFA-e.

U Zagrebu, 8. i 9. lipnja 2009. godine, održana je „Međunarodna konferencija sport i nasilje u Europi“, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva unutarnjih poslova, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Veleposlanstva Republike Francuske u Republici Hrvatskoj na kojoj je uz profesore, nastavnike, pedagoge i druge stručne osobe iz srednjih i osnovnih škola, prisustvovalo i četrdeset policijskih službenika (tzv. spottera) iz Ravnateljstva policije i 13 policijskih uprava.

Od 16. do 23. svibnja 2010. godine održan je i Hrvatski sajam nogometa na kojem je MUP imao svoj štand s izlošcima iz Muzeja policije na temu nasilja u športu.

Početkom školske godine 2009./2010. planirana je izrada „Bontona ponašanja na športskim natjecanjima“, u što će se uključiti djeca svojim likovnim i literarnim radovima te će „Bonton“ biti implementiran u multimedijsku prezentaciju Agencije za odgoj i obrazovanje.

I tijekom športske sezone 2009./2010. Ministarstvo unutarnjih poslova će nastaviti s provedbom niza aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti na športskim natjecanjima te sprječavanja svih oblika nereda i nasilja vezanih uz šport.

Kao jedna od stvari o kojima treba početi sustavno voditi računa i uvrstiti je među ostale mjere je i potreba edukacije i obuke redara za športska natjecanja sukladno odredbama Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, jer oni zasigurno imaju važnu ulogu u održavanju reda na športskim natjecanjima.

U Muzeju grada Šibenika 22. listopada 2009. godine otvoreno je četvrto "uprizorenje" izložbe Muzeja policije izvan prostora MUP-a „Zašto suparnici?“. No, svaka izložba je na neki način nova jer se nadopunjuje novim izlošcima i novom filmskom građom. Šibenska postava izložbe, primjerice, nadopunjena je palicom u obliku buzdovana i bokserom (predmeti koji su oduzeti jednom riječkom navijaču i lutkom za napuhavanje koju su navijači jednog zagrebačkog kluba u znak „dobrodošlice“ jednom igraču objesili na tribine stadiona.