Bilatelarna i multilateralna suradnja

Jedan od temeljnih uvjeta uspješnog rada policija svih zemalja je razvijanje međunarodne policijske suradnje. Ministarstvo unutarnjih poslova ima uspostavljene odnose s policijskim strukturama, kako u državama članicama Europske unije, tako i u ostalim državama u neposrednom okruženju. Jednako tako, članstvom u Interpolu naša policija surađuje s gotovo svim državama svijeta.

Ulaskom u Europsku uniju Republika Hrvatska je također postala punopravna članica Europola, agencije Europske unije za provedbu zakona, čija je zadaća pomagati tijelima za provedbu zakona u državama članicama Europske unije i tako doprinijeti sigurnosti Europe. Na taj nam je način omogućeno da u potpunosti iskoristimo kapacitete i mogućnosti ove agencije u borbi protiv ozbiljnog i organiziranog kriminala i terorizma.

Sva znanja i iskustva stečena u procesu pristupanja Europskoj uniji Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske redovito prenosi policijama susjednih zemalja i zemalja u regiji pomažući im na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Ministarstvo unutarnjih poslova je također potpisalo cijeli niz međunarodnih sporazuma, poput sporazuma o policijskoj i prekograničnoj suradnji, suradnji u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i zloupotrebe droga, kao i policijskoj suradnji tijekom turističke sezone.