Prijava privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske koji će trajati duže od godinu dana

Građani su dužni kada privremeno odlaze izvan Republike Hrvatske na razdoblje dulje od godinu dana u svrhu obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su za određeno razdoblje, dugotrajnog liječenja i drugih razloga, o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište. Ako o privremenom odlasku propuste obavijestiti policijsku upravu ili postaju prije svojeg odlaska u inozemstvo, obavijest mogu dostaviti i putem nadležne diplomatske misije–konzularnog ureda Republike Hrvatske na čijem području borave u inozemstvu. O razlozima privremenog boravka izvan Republike Hrvatske moraju priložiti odgovarajuću dokumentaciju. Primjerice: potvrda o školovanju, svjedodžba, indeks, potvrda o zaposlenju, ugovor o radu, boravišna ili radna dozvola, liječnička dokumentacija i dr., a u slučajevima neposjedovanja dokumentacije vlastoručno potpisanu izjavu o razlozima privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske.

Privremeni odlazak izvan Republike Hrvatske može se prijaviti na razdoblje najduže od 5 godina. Nakon povratka u Republiku Hrvatsku građani o povratku moraju obavijestiti policijsku upravu ili postaju na čijem području imaju prijavljeno prebivalište.

Ako građanin u inozemstvu ostane i nakon proteka pet godina od dana odlaska, dužan je to ponovno prijaviti (policijskoj upravi ili postaji ili putem diplomatske misije–konzularnog ureda Republike Hrvatske na čijem području boravi u inozemstvu), a u slučaju dužeg ostajanja u inozemstvu prijavu mora obnavljati svake tri godine i prilagati dokumentaciju o razlozima boravljenja izvan Republike Hrvatske.

Građani koji se već nalaze u inozemstvu duže od godinu dana iz razloga koji nisu trajnog karaktera (zaposlenje, školovanje, liječenje i dr. razloga), kao i građani koji su obuhvaćeni programom obnove ili stambenog zbrinjavanja, a nekretnina im još nije obnovljena, vraćena ili na drugi način nisu stambeno zbrinuti u Republici Hrvatskoj te se zbog toga nalaze u inozemstvu, moraju o tome obavijestiti policijsku upravu/postaju prema mjestu prijavljenog prebivališta kako se za njih ne bi pokretali postupci odjave prebivališta po službenoj dužnosti.

U tim slučajevima građaninu se neće po službenoj dužnosti odjaviti prebivalište u Republici Hrvatskoj, jer on odgovarajućom dokumentacijom dokazuje da u inozemstvu zbog nekog razloga boravi privremeno te da mu nije namjera trajno se iseliti iz Republike Hrvatske.

Osobe koje su imale prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske, ali nikad nisu imale važeću osobnu iskaznicu ili je rok važenja njihovih osobnih iskaznica istekao prije 14.12.2012. godine, kao i osobe koje su imale prijavljeno prebivalište na adresama koje nisu evidentirane u registru prostornih jedinica (nepostojeće adrese) bile su dužne do 29. prosinca 2014. godine policijskoj upravi ili postaji na čijem području su imale prijavljeno prebivalište ponovno prijaviti prebivalište. Osobe koje do navedenog dana nisu ponovno prijavile prebivalište i podnijele zahtjev za izdavanje osobne iskaznice su s danom 30.12.2014. godine odjavljene iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu. Ukoliko se trajno nastane na području Republike Hrvatske, te osobe mogu ponovno podnijeti zahtjev za prijavu prebivališta.