e-Zahtjev za vozačku dozvolu (dostupno od 4. rujna 2017.)

Od 1. siječnja 2023. euro je službena valuta Republike Hrvatske te se u vrijeme dvojnog iskazivanja cijena u razdoblju od 1. siječnja do 31.12.2023. i nadalje plaćanje obavlja u eurima.
Iznimno, u prva dva tjedna od uvođenja eura, od 1. do 14. siječnja (uključujući i taj dan), radi lakše prilagodbe, za plaćanje će se moći koristiti i gotov novac kune i gotov novac eura.Uz dosadašnji način podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole fizičkim dolaskom u policijsku upravu/policijsku postaju, od 4. rujna 2017. godine građani koji imaju novu osobnu iskaznicu - eOsobnu iskaznicu s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, mogu i bez dolaska u policijsku upravu/policijsku postaju, elektroničkim putem podnijeti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole kroz sustav e-Građani (Promet i vozila, eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole)

https://pretinac.gov.hr/KorisnickiPretinac/eGradani.html

Navedena mogućnost se može koristiti samo za izdavanje vozačke dozvole u redovnom postupku i to za izdavanje prve HR vozačke dozvole na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu i za zamjenu obrasca HR vozačke dozvole zbog oštećenosti, produženja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravka podataka i sl., ali ne i iz razloga zamjene ako je vozačka dozvola ukradena ili izgubljena niti zbog zamjene za vozačku dozvolu izdanu u državi članici Europskog gospodarskog prostora ili u inozemstvu.

Pri podnošenju zahtjeva za izradu vozačke dozvole kroz sustav e-Građani (eZahtjevi) nije potrebno dostavljati fotografiju, jer će se fotografija i potpis preuzimati iz baze Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno fotografije i potpisa korištenih pri izdavanju posljednje eOsobne iskaznice, a ostale potrebne isprave (uvjerenje o položenom vozačkom ispitu ukoliko je vozački ispit položen prije 01.01.2018. godine, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, dokaz o kvalifikacijama profesionalnih vozača, dokaz o uplati), podnositelj zahtjeva treba skenirati i dostaviti uz zahtjev. Podnositelj zahtjeva ima i izbor načina preuzimanja izrađene vozačke dozvole: preuzimanje u PU/PP ili putem dostavne službe na adresu prebivališta ili boravišta.

Za izdavanje vozačke dozvole plaća se cijena izrade obrasca vozačke dozvole izrađene u redovnom postupku od 20,04 EUR - 151,00 kune (fiksni tečaj konverzije 7,53450), odnosno 24,02 EUR - 181,00 kune (fiksni tečaj konverzije 7,53450) kada se vozačka dozvola dostavlja na adresu vozača.

Detaljne upute o podnošenju zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole putem sustava e-Građani možete pronaći ovdje.

Informacija o izrađenoj vozačkoj dozvoli se NE ŠALJE automatski na e-mail adresu ili broj mobitela. Stoga, za informaciju je li vozačka dozvola izrađena potrebno je obratiti se policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji prema kojoj je zahtjev za izdavanje vozačke dozvole upućen.