UPUTE ZA PRUŽATELJE SMJEŠTAJA: Prijava stranaca na kratkotrajnom boravku

Od 1. siječnja 2016. godine mijenja se način prijave stranaca na kratkotrajnom boravku Ministarstvu unutarnjih poslova. U cilju pojednostavljenja postupka obvezatne prijave stranih gostiju, Ministarstvo unutarnjih poslova dogovorilo je suradnju o razmjeni podataka s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom. Stoga se od 1. siječnja prijava stranih gostiju (osim za charter plovila) provodi korištenjem sustava eVisitor, s kojeg se Ministarstvu unutarnjih poslova automatski, elektronskim putem, prosljeđuju podaci, dosad sadržani u datoteci pbsmup.txt.
 
Automatska razmjena podataka provodit će se na temelju korisničkog imena (šifre objekta smještaja - šifra od 9 brojeva) koju će biti potrebno upisati kod prijave u sustav eVisitor.
Eventualne greške bit će vidljive u sklopu sustava eVisitor te će se posredstvom sustava greške i ispravljati.
 
Slanje datoteke pbsmup.txt posredstvom ove stranice bilo je dostupno do 1. siječnja 2016. godine.
 

Obavijest charter plovilima


Do prilagodbe sustava eVisitor za prihvat podatka gostiju sa charter plovila, unos podataka obavljat će se slanjem datoteke posredstvom aplikacije ili direktnim upisom podataka u web aplikaciju MUP-a, za koju je potrebno dobiti nove pristupne podatke slanjem e-poruke s korisničkim imenom i s naznakom predmeta: PRIJAVA STRANACA-CHARTER PLOVILA na adresu elektroničke pošte pbs@mup.hr.
Radi otklanjanja nesporazuma prilikom kontrole plovila preporučujemo da se unosi podatak – datum do korištenja najma plovila. Datum se upisuje u polje adresa na prvom mjestu, prije podatka o adresi, kako se ne bi morala mijenjati struktura podataka u datoteci.
 
 

Upute za iznajmljivače

 
KOMERCIJALNI (imaju rješenje o obavljanju turističke djelatnosti – fizičke, pravne osobe i obrtnici)

  • Potrebno je podnijeti pisani zahtjev u nadležnu PU/PP po adresi smještajnog objekta, koji se podnaša na Zahtjev. Treba priložiti i dokumente iz kojih su vidljivi potrebni podaci za popunu zahtjeva.
  • Zahtjev se može podnijeti i elektronski - svaka fizička osoba vlasnik objekta ili odgovorna osoba u pravnoj osobi koja ima otvoren osobni korisnički pretinac putem aplikacije e-Građani (PBS registracija objekta). Potrebno je imati dokumente u digitalnom obliku koji se elektronski prilažu u aplikaciji iz koje se podnosi zahtjev.

 
NEKOMERCIJALNI (prijava rodbine, prijatelja, strani vlasnici objekata i dr.)

  • Osobno - prijava u nadležnoj policijskoj upravi/postaji
  • Elektronskim putem - navedene osobe ne trebaju podnositi zahtjev za otvaranje šifre u MUP-u već će biti potrebno obaviti registraciju u nadležnoj turističkoj zajednici i prijaviti osobe putem sustava eVisitor. Podaci će se iz sustava eVisitor automatski prosljeđivati u MUP.


PODRŠKA KORISNICIMA
 
Molimo u kontaktima uvijek navesti Vaše korisničko ime (šifru od 9 brojeva).

  • e-pošta: pbs@mup.hr
  • telefon: 00 385 1 6122 912 (pon-pet, 8-16 sati)

 

Registracija objekata koji pružaju uslugu smještaja strancima

 
Registracija objekata koji pružaju uslugu smještaja strancima je e-Usluga MUP-a RH omogućava vlasnicima apartmana, hotela ili odgovornim osobama u hotelima da u elektronskom obliku predaju zahtjev za registraciju objekta u kojem se pruža usluga smještaja stranim gostima, provjeru statusa podnijetog zahtjeva. Nakon registracije objekta, usluga omogućuje promjenu ili ispravak kontakt podataka ili podataka veznih uz registrirani objekt. Zahtjev za registraciju u elektronskom obliku možete predati OVDJE