"MIR I DOBRO"

Photo PU_SK/slike/vijesti/mir-i-dobro.jpg

foto: ilustracija

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i  opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine će se u vremenu od 15. prosinca 2016.g. (četvrtak) do 8. siječnja 2017.g.(nedjelja) na nivou Ministarstva unutarnjih poslova provoditi operativna akcija «MIR I DOBRO». Cilj ove akcije je sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Stoga, kao i do sada, u ovo predblagdansko i blagdansko vrijeme apeliramo na građane da se suzdrže od uporabe pirotehničkih sredstava na način kojim se može izazvati opasnost za osobe i imovinu, kao i veće uznemirenje građana. Posebno apeliramo na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući, na upotrebu raznih pirotehničkih sredstava za zabavu, a posebno inprovizirajućih sredstava kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.

Poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja, a što potvrđuju naši statistički pokazatelji i za proteklu godinu kada su na našem području u ovo vrijeme, zbog nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu dvije osobe teže i jedna lakše ozlijeđena. Osim toga oštećena su tri osobna automobila i četiri poštanska sandučića.

Obzirom na gornje, upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe i propisan način prometa pirotehničkih sredstava za zabavu, sukladno odredbama  Zakona o eksplozivnim tvarima, koji, između ostaloga propisuje da se pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima.

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1  mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

        

Prema odredbama navedenog Zakona pirotehnička sredstva razreda I. čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za osobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi, dok pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.    

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Napominjemo da će tijekom ove akcije policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano nadzirati sva prodajna mjesta, na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.

 Propisane kazne za ovu vrstu prekršaja su za fizičke osobe od 1 000-5 000 kuna, a za prave osobe od 20 000-40 000 kuna.

Obzirom na sve navedeno pozivamo građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s tim i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja, a posebno djece, o svim uočenim nepravilnostima obavijeste najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192. 

U sklopu akcije „MIR I DOBRO“, a koja ima za cilj sprječavanje nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece, kao i nastanka šteta na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari, ova Policijska uprava je pripremila prigodan letak, koji će biti dostupan građanima u službenim prostorijama policije, a djeci kao najugroženijoj skupini letak će biti podijeljen po svim osnovnim školama na našem području.

Ovim letkom pozvali smo građane, a posebno djecu, da provedu blagdane bez nasilja i pirotehnike, uz prikaz tragičnih događaja do kojih dovodi neoprezno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kao i zakonsku regulativu koja se odnosi na to područje. Osim toga ovom prilikom pozivamo građane koji još uvijek posjeduju nelegalno oružje na dragovoljno vraćanje tog oružja, bez sankcija, kroz provođenje nacionalne kampanje „Manje oružje manje tragedije“.

Usklopu ove akcije Ministarstvo unutarnjih poslova je pripremilo brošuru za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima I, II i III razreda od 27. prosinca do 1. siječnja.

Video je dostupan na Youtube-u, a brošura je dostupna kao PDF na Mir-i-dobro-2016-2017-9e39b7d52d.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=5_KtTKkh_60  

 

https://publisher.mup.hr/PublicData/Mir-i-dobro-2016-2017-9e39b7d52d.pdf