Promet-tjedna analiza

Photo PU_SK/slike/vijesti/promet.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 23.do 29. travnja na našem području se ukupno dogodilo 12 prometnih nesreća, 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene i 9 prometnih nesreća s materijalnom štetom.        

foto: ilustracija

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 23.do 29. travnja na našem području se ukupnodogodilo 12 prometnih nesreća, 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene i 9 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 9 se dogodilona području Šibenika i to, 7 s materijalnom štetom i 2 prometnenesreće s ozlijeđenom osobom u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene, dok su na području Knina zabilježene 3 prometne nesreće,1 s ozlijeđenom osobom u kojoj je 1 osoba lakše ozlijeđena i 2 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 7, nepoštivanje prednosti prolaska 5, a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 4, 10,00-12,00 sati – 4, 12,00-14,00 sati – 4.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale utorak i četvrtak 4 ,nedjelja 3, subota 1.  

U promatranom vremenu je protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 170 mjera, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (88), sigurnosni pojas (69), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (34), nepropisno uključivanje isključivanje (6), nepodvrgavanje preliminarnom ispitivanju prisutnosti droga u organizmu (2), upravljanje neregistriranim vozilom ili vozilom kojem je istekla valjanost prometne dozvole (4), i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 39 vozača  i 5 vozila.

U provedenoj ciljanoj preventivno-represivnoj akciji u noći 28./29. travnja u vremenu od 22,30 do 5 sati, koja je bila usmjerena na suzbijanje prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača je kontrolirano 112 vozila, a utvrđeno je 25 prekršaja od kojih upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola 10, nepodvrgavanje preliminarnom ispitivanju prisutnosti droga u organizmu 4, sigurnosni pojas 7 i mobitel 1 i 4 ostala prekršaja.

Osim toga, 29. travnja 3.55 sati u Kninu je zatečen 33 -godišnji vozač da u alkoholiziranom stanju upravlja osobnim automobilom, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena od 1,85 g/kg. Vozač je zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjenja, a protiv njega će biti podnijet Optužni prijedlog.

Pozivamo i upozoravamo vozače da pri vožnji poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čime značajno doprinose osobnoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih  drugih sudionika u prometu.