Statistički pokazatelji u cestovnom prometu u proteklom tjednu

Photo PU_SK/slike/vijesti/policajac_pise_kaznu_uspravna.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometuu proteklom tjednu, odnosno u vremenu od12. do 18. veljače na našem području ukupno se dogodilo 11 prometnih

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od12. do 18. veljače na našem području ukupno se dogodilo 11 prometnih nesreća,od kojih 4 prometne nesreće s ozlijeđenom osobom u kojima su 3 teže i 1 osoba lakše ozlijeđena i 7 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 8 se dogodilona području Šibenikai to, 5 s materijalnom štetomi 3prometnenesrećes ozlijeđenom osobom u kojima su 3 osobe teže ozlijeđene. Na području Knina su zabilježene 3 prometne nesreće, 1 sa ozlijeđenim osobama u kojoj je 1 osoba lakše ozlijeđena i 2 nesreće sa materijalnom štetom.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 7, nepoštivanje prednosti prolaska 4 , a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 7, 10,00-12,00 sati – 3, 12,00-14,00 sati – 1.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale nedjelja 6, četvrtak 3 , utorak 2.

U promatranom vremenu je protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 446 mjera, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (173), sigurnosni pojas (77), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (40), nepropisno uključivanje isključivanje (13), nepodvrgavanje preliminarnom ispitivanju prisutnosti droga u organizmu (11), upravljanje neregistriranim vozilom ili vozilom kojem je istekla valjanost prometne dozvole (6), i tako dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 50 vozača  i 12 vozila.

Osim toga, u nedjelju 18. veljače oko 1,50 sati u Vodicama je 47-godišnjak zatečen da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Opel, šibenskih registracijskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od  2,62 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan u posebnim prostorijama policije do otriježnjena, a protiv njega je podnijet Optužni prijedlog.

 Nadalje, 14. veljače oko 20,20 sati na auto cesti A1, odmorište Krka je 22-godišnji vozač je zatečen dase osobnim automobilom BMW, splitskih registracijskih oznaka,  kreće nepropisnom brzinom od 210 km/h. Vozaču je uz Prekršajni nalog naplaćena novčana kazna na mjestu prekršaja.