Preventivni projekt "Zajedno protiv govora mržnje"

Photo PU_SK/slike/PU/web zajedno protiv mrznje.jpg

U suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Šibenik Policijska uprava šibensko-kninska će u srijedu, 31.svibnja u kongresnoj dvorani Tehničke škole u Šibeniku, ul. Ante Šupuka 31, s početkom u 9 sati provesti Preventivni projekt „Zajedno protiv govora mržnje“, a koji ima za cilj promicanje kulture tolerancije i nenasilja, te prevencije svih oblika govora mržnje kao društvenog neprihvatljivog oblika ponašanja, i u konačnici prevenciju kriminaliteta kojeg motiviraju različiti oblici mržnje.

U suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Šibenik Policijska uprava šibensko-kninska će u srijedu, 31.svibnja u kongresnoj dvorani Tehničke škole u Šibeniku, ul. Ante Šupuka 31,  s početkom u 9 sati provesti  Preventivni projekt „Zajedno protiv govora mržnje“, a koji ima za cilj promicanje kulture tolerancije i nenasilja, te prevencije svih oblika govora mržnje kao društvenog neprihvatljivog oblika ponašanja, i u konačnici prevenciju kriminaliteta kojeg motiviraju različiti oblici mržnje.

 

Vođeni idejom važnosti zajedničkog angažmana u kreaciji zdrave društvene klime koja promovira temeljno ljudsko pravo na slobodu govora, ali pri tom isključuje i osuđuje govor mržnje, predviđen je sveobuhvatni program koji sadrži mnoštvo preventivnih sadržaja.

 

Preventivni projektse sastoji od programa na otvorenom i zatvorenom prostoru.

 

Program u zatvorenom prostorupod nazivom „GOVORU MRŽNJE RECI JASNO NE! – STVORIMO SRETNE TRIBINE obuhvaća dvije aktivnosti:

1) Multimedijalni kutak: „Stani pred kameru/mikrofon i pošalji poruku

(kratka obraćanja svih nadležnih dionika kroz formu upućivanja jasnih poruka o važnosti sprječavanja govora mržnje, promicanje jasnog stava o neprihvatljivosti svih oblika nasilja).

Za ovu aktivnost pripremljeno je 11 video clipova (afirmacijskih priloga) koji će se prikazivati neposredno prije obraćanja nadležnih dionika u multimedijalnom kutu.

Multimedijalni kutak održat će se 31.svibnja 2017.g. u kongresnoj dvorani Tehničke škole u Šibeniku, ul. Ante Šupuka 31,  u vremenu od 9 do 10,30 sati

 

2) Interaktivna radionica za srednjoškolce: „Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima“  (samo za učenike Tehničke škole).

Ova radionica će se provesti odmah nakon Multimedijalnog kutka, a namijenjena je za mlade srednjoškolce( II i III razredi ) koji posjećuju sportska natjecanja, te ima za cilj razviti kulturu dijaloga, prevenciju huliganizma te utjecati na razvoj kulture korektnog navijanja na sportskim natjecanjima koje isključuje nasilje.

 

 Odmah po završetku „multimedijalnog kutka“ na košarkaškom igralištu Dražen Petrović u 10,30 sati započinje Program na otvorenom prostorupod nazivom „JA SAM ZA FAIR PLAY!“. Javna manifestacija za djecu i mlade te se planira dolazak učenika i sportaša  gdje će se dodatno čitati poruke humanista o važnosti poštivanja ljudskih prava .

Program će uključivati sportsko natjecanje mladih u košarci iz košarkaškog kluba OKK Dražen Petrović.

 

Ovim  pozivamo predstavnike medija da svojim sudjelovanjem u Preventivnom projektu „Zajedno protiv govora mržnje“, pridonesu promicanju jasnog stava o neprihvatljivosti svih oblika nasilja, svih oblika diskriminatornog ponašanja, sve oblike napadačkih govora kojima se širi i opravdava mržnja te potiče nasilje i diskriminacija bilo po osnovi rase, nacionalnom ili etničkom podrijetlu, boji kože, vjeroispovijesti, spolu, seksualnoj orijentaciji ili nekim drugim značajkama.