Tjedna analiza prometa

Photo PU_SK/slike/vijesti/prometni policajac/prometni_policajac08.JPG

  Prema statističkim pokazateljima u odnosu na stanje sigurnosti u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 21. do 27. svibnja na našem području ukupno se dogodilo 17 prometnih nesreća od kojih je 1 prometna nesreća s poginulim osobama, 5 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama 1 

foto: ilustracija

Prema statističkim pokazateljima u odnosu na stanje sigurnosti u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od 21. do 27. svibnja na našem područjuukupno se dogodilo 17 prometnih nesreća od kojih je 1 prometna nesreća s poginulim osobama, 5 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama 1 osoba je smrtno stradala, 2 osobe su zadobile teške a 8 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 14 se dogodilo na području Postaje prometne policije, od kojih je 1 prometna nesreća s poginulim osobama, 4 prometne nesreće sozlijeđenim osobama i 9 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama 1 osoba je smrtno stradala, 1 osoba je zadobila teške a 7 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Na području Policijske postaje Drniš dogodile su se 3 prometne nesreće, od kojih 1 prometna nesreća sozlijeđenim osobama te 2 prometne nesreće s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama po 1 osoba je zadobila teške odnosno lake tjelesne ozljede.     

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća su neprilagođena brzina kretanja vozila 5, nepoštivanje prednosti prolaska 4, nepropisno kretanje po kolniku i  nepropisno uključivanje u promet po 2, te vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, nepropisno skretanje, nepropisna vožnja unazad i ostale okolnosti po 1. Pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 06,00-08,00 sati – 1, 10,00-12,00 sati – 3, 12,00-14,00 sati – 3, 14,00-16,00 sati – 3, 16,00-18,00 sati – 3, 18,00-20,00 sati – 2 i 20,00-22,00 sata – 2.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale četvrtkom, subotom i nedjeljom po 3, te ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom po 2.    

U promatranom vremenu su protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno  poduzete 336 mjere, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (133), nekorištenje sigurnosnog pojasa (45), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (15), upravljanje neregistriranim vozilom ili vozilom kojem je istekla valjanost prometne dozvole (11), nekorištenje zaštitne kacige (10), upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje ili bez potrebne kategorije (9), nepodvrgavanje preliminarnom ispitivanju prisutnosti droga u organizmu (6), nepropisna uporaba mobitela (4), nepropisno pretjecanje i obilaženje (4), upravljanje tehnički neispravnim vozilom (3), i tako dalje, a ujedno su iz prometa isključeno 38 vozača i 11 vozila.

Osim toga, 27. svibnja oko 22,55 sati na državnoj cesti D 1 u Civljanima, je zatečen 66- godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom Fiat Punto, splitskih registarskih oznaka, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 1,72 g/kg alkohola u organizmu, Vozač je radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja smješten u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnih sredstava, a protiv njega je podnijet Optužni prijedlog. .

Nadalje, 24. svibnja oko12,01 sat na autocesti A-1 kod čvora Vrpolje je zatečen 24-godišnji vozač da upravlja osobnim automobilom Volkswagen Passat,zagrebačkih registarskih oznaka, koji je tom prilikom vozio 209,1 km/h.Vozaču je putem prekršajnog naloga naplaćena novčana kazna.