Pojačane aktivnosti u prometu

Photo PU_SK/slike/vijesti/palica01.jpg

foto: ilustracija

Obzirom na negativan trend u prometu u posljednje vrijeme, a posebno u odnosu na događanja većeg broja teških prometnih nesreća s poginulim osobama, kako na razini države, tako i na našem području će se sutra, 22.10. od 22,00 do nedjelje 23. 10. do 06,00 sati provoditi pojačane aktivnosti na suzbijanju prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Prilikom provođenja ovih pojačanih preventivno-represivnih mjera aktivnosti policijskih službenika će biti u prvom redu usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, prekršaja nepoštivanja dozvoljenih brzina i nevezivanja sigurnosnim pojasom, uz poseban naglasak na putnike na stražnjim sjedalima.

Iz statističkih pokazatelje proizlazi da je na našem području u proteklih devet mjeseci došlo do povećanja broja prometnih nesreća ( 923-2016./880-2015.g.) u kojima je 15 osoba više ozlijeđeno nego u istom razdoblju prošle godine ( 402-2016./387-2015.g), dok je broj poginulih osoba smanjen za 10 osoba (6-2016.g.).

Međutim, u prvih sedam mjeseci ove godine na našem području smo bilježili pozitivne relevantne pokazatelje stanja sigurnosti, dok je do preokreta došlo u posljednja dva mjeseca kada se dogodilo više prometnih nesreća u kojima je nastradao veći broj osoba nego u ova dva mjeseca prošle godine. Ovakav trend na našem području se nastavio i tijekom listopada mjeseca, kada su zabilježene dvije teške prometne nesreće u kojim je došlo do izgaranja vozača u vozilima, a što je dodatno pogoršalo dojam javnosti o lošem stanju sigurnosti u prometu.

Dominantan uzrok prometnih nesreća je vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom kojom je uzrokovano 42 % prometnih nesreća s nastradalim osobama, zatim nepoštivanje prednosti prolaska i naleta vozila na pješake, dok su vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali 83 prometne nesreće ili 9%, a mladi vozači 134 prometne nesreće ili 15 % od svih prometnih nesreća u ovoj godini. Posebno je uočen negativan trend stradavanja putnika (123-2016./105-2015.) kojim stradavanjima uvelike doprinosi nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Ovom prilikom ponovno pozivamo i opetovano upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa, jer je aktivnost policije samo jedan od čimbenika koji može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.

Pozivamo Vas da upozoravate sve sudionike u prometu da:

 - brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, a naročito da budu oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja,

- poštuju ograničenja brzine kretanja,

- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,

- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,

- koriste zaštitnu kacigu,

- pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,

- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja.

- pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,   

- biciklisti, budu propisno označeni, uz obvezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.