Najava pojačanih aktivnosti u prometu

Photo PU_SK/slike/vijesti/promet-prevencija.jpg

U cilju zaustavljanja negativnog trenda u prometu,odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, a posebno u odnosu na smrtno stradavanje, te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, tijekom siječnja 2018.godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, i na našem području, će se poduzimati pojačane   

foto: ilustracija

U 2017.godini na našem području se dogodilo  1181 prometnih nesreća od kojih 832 s materijalnom štetom, 340 s  ozlijeđenim  osobama  i 9 prometnih nesreća s  poginulim  osobama.

U ovim prometnim nesrećama  je ukupno nastradalo 495 osoba, 10 je osoba smrtno stradalo, 135 osoba je teško ozlijeđeno, a 350 osoba je lakše ozlijeđeno. Ukupan broj nastradalih veći je za 5 osoba ili 1%,  među kojima je broj lakše ozlijeđenih smanjen za 11 osoba ili - 3%, dok je broj teže ozlijeđenih povećan je za 16 osoba ili 13,4%. Vozači pod utjecajem alkohola  prouzročili su 86 ili 7,3% svih PN, od kojih 35 sa ozlijeđenim osobama i 4 s poginulim, a mladi vozači pod utjecajem alkohola su prouzročili 20 PN, od kojih 4 s ozlijeđenim osobama i  3 s poginulim . Mladi vozači prouzročili su 187 prom. nesreća ili 15,8% svih PN, od kojih 63 sa ozlijeđenim i 5 s poginulim osobama.

U cilju zaustavljanja negativnog trenda u prometu,odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, a posebno u odnosu na smrtno stradavanje, te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, tijekom siječnja 2018.godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda (petak/subota, subota/nedjelja), ali i u ostatku tjedna, i na našem području, će sepoduzimati pojačane aktivnosti usmjerene prioritetno na sprječavanje i sankcioniranje tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, i to prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjem i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece), nepropisnoj uporabi mobitela i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

Provedenom preventivno-represivnom akcijom u prometu ovog vikenda na našem području je kontrolirano 397 vozila, kada je utvrđen ukupno 221 prekršaj, od kojih 107 prekršaja nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, 33 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 1 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, 8 drugih prekršaja iz prometa i 54 ostala prekršaja.

Pozivamo i upozporavamo vozače da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jer tako  značajno doprinose, kako osobnoj, tako i sigurnosti drugih sudionika u prometu.