Održan radni sastanak o postupcima psihološke prve pomoći

Photo PU_SK/slike/PU/predavanje 22 09 2016/naslov predavanje.jpg

foto: PU šibensko-kninska

22.rujna su u ovoj Policijskoj upravi psiholozi Odjela za psihološku i zdravstvenu zaštitu na radu, Boris Tot i Marinela Baboselac-Marić u nazočnosti koordinatorica voditelja psihološke prve pomoći Policijske uprave , Ankice Baljkas i Anite Vukelić , održali su u Šibeniku stručni radni sastanak. Voditelje psihološke prve pomoći upoznali su s aktivnostima usmjerenim na poboljšanje kvalitete postupaka pružanja psihološke prve pomoći. Ispred Policijske uprave sastanku je prisustvovao  načelnika Ivica Kostanić koji je otvorio ovaj sastanak i istaknuo važnost psihološke prve pomoći obzirom na zahtjevnost policijskog zanimanja.

Uz prezentaciju stvarne stresne situacije u kojoj su se našli policijski službenici, voditelji Odjela upoznati su sa značenjem psihološke prve pomoći i kada se ona provodi. Psihološka prva pomoć je postupak psihološkog rasterećenja policijskih službenika i drugih zaposlenika MUP-a, kojeg je potrebno provesti unutar prvih 24 sata od nastupanja traumatskog događaja ili druge visoko stresne, odnosno krizne situacije. Kako bi se pružila kvalitetna prva pomoć, važna je brza reakcija te prepoznavanje ozbiljnosti krizne situacije samog događaja.

Tijekom sastanka voditelji Odjela demonstrirali su primjer pružanja psihološke prve pomoći te su svoja iskustva iz stvarnih slučajeva izmijenili sa sudionicima sastanka. Također, upoznali su ih sa svim dosad realiziranim aktivnostima i ishodima postupka psihološke prve pomoći od 2012. do 2015. godine, kao i s budućim planovima te aktivnostima koje uključuju daljnje angažiranje koordinatora i voditelja postupka psihološke prve pomoći.