Rezultati akcije "Martinje"

Photo PU_SK/slike/vijesti/alkotest01.jpg

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ u vremenu od 10. - 13. studenog, u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, i na našem području su prema dosadašnjim iskustvima u tom vremenu poduzimane pojačane mjere preventivno represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i 

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ u vremenu od 10. - 13. studenog, u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, i na našem području su prema dosadašnjim iskustvima u tom vremenu poduzimane pojačane mjere preventivno represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima u dane vikenda prije i poslije „Martinja“.

U tom vremenu na našem području je, radi utvrđivanja prisutnosti u organizmu alkohola i/ili droga, nad 302 vozača provedeno ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i uređaja, kojom prilikom je, pri upravljanju vozilima, zatečeno 27 vozača pod utjecajem alkohola i 6 vozača pod utjecajem droge.

 Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 18 do 24 godina – 8 vozača, 25-30 godina– 8 vozača, od 31-40 godina -6 vozača i od 41 pa na više 5 vozača, a pod utjecajem doge su zatečena 4 vozača od 25 do 30 godina i 2 vozača od 18 do 24 godine.   

Kod najviše vozača  je zabilježena koncentracija alkohola u rasponu od 0,51 do 1,00 g/kg – 15 vozača, od 1,01 do 1,5 - 8 vozača i do 0,5 g/k su zatečena 4 vozača, a vozač s najvećom koncentracijom alkohola evidentiran je 12.  studenog oko 1,55 sati na državnoj cesti D-33, u mjestu Konjevrate, kojom prilikom mu je izmjerena koncentracija od 2,60 g/kg alkohola u organizmu.

Tijekom provođenja ovih aktivnosti ukupno je utvrđeno 185 prometnih prekršaja (uračunati i prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola), od čega izdvajamo 86 prekršaja brzine, 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 istek važenja prometne dozvole, 6 nepropisno pretjecanje, po 2 prekršaja upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, upravljanje prije stjecanja prava, 3 nekorištenja zaštitne kacige i ostalo su drugi prekršaji. U ovo vrijeme su zabilježene 4 prometne nesreće s materijalnom štetom.   

Obzirom na naprijed navedene pokazatelje, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da je u vremenu od 10.-13.studenog od ukupno kontroliranih čak 302 vozača na alkohol i droge, samo 27 vozača je zatečeno da pod utjecajem alkohola, a 6 vozača pod utjecajem droga  upravlja osobnim automobilom, smatramo da je ovae imala preventivni karakter. Stoga pozivamo  i nadalje opetovano upozoravamo vozače da prije i u vrijeme vožnje ne konzumiraju alkoholna pića, da u vožnji maksimalno poštuju zakonom propisane odredbe i tako doprinesu sigurnosti svih sudionika u prometu.