Pojačan nadzor povodom "Martinja"

Photo PU_SK/slike/vijesti/alkohol.jpg

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11 studenog 2017.g), koji će se obilježavati tijekom cijelog vikenda od 10. - 13. studenog, a slijedom čega se i u cestovnom prometu i na našem području očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.      

 foto: ilustracija

Povodom proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ (11 studenog 2017.g), koji će se obilježavati tijekom cijelog vikenda od10. - 13. studenog, a slijedom čega se i u cestovnom prometu i na našem području očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.

Obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija u cjelini, kao i na našem području će, sukladno dosadašnjim iskustvima u tom vremenu poduzimati pojačane mjere preventivno represivnih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, posebice u noćnim i ranim jutarnjim satima na samo „Martinje“, te u dane vikenda prije i poslije „Martinja“, odnosno petak/subota, subota/nedjelja i nedjelja/ponedjeljak (10./11.; 11./12..i 12./13. studeni).

U nadzor prometa u ove dane će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.  Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje statistički,  ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjena prometnih prekršaja i a prometnih nesreća zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. 

Napominjemo da, i pored upozorenja vozačima da će se u ove dane provoditi pojačane preventivno represivne mjere, tijekom „Martinja“ prošle godine na našem području smo kroz kontrolu 304 vozača, njih 14 zatekli da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a tom prilikom je zabilježena najviša utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 3,33 g/kg.

Pozivamo i upozoriavam o vozače da prije i u vrijeme vožnje ne konzumiraju alkoholna pića, te poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a čime značajno doprinose osobnoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, jer iz statističkih pokazatelja za proteklih deset mjeseci proizlazi da su alkoholizirani vozači na našem području skrivili ukupno 82 prometne nesreće, od kojih 4  s poginulom osobom, 35 s ozlijeđenim osobama i 43 prometne nesreće s materijalnom štetom.