Statistički pokazatelji u cestovnom prometu

Photo PU_SK/slike/vijesti/auto_policija02.jpg

Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometuu proteklom tjednu, odnosno u vremenu od11.do 17. Lipnja na našem području su se dogodile 23 prometnenesreće,od kojih 9 prometnihnesrećas ozlijeđenim osobama u kojima je 6 osoba lakše i 4 teže ozlijeđeno i 14 prometnih nesreća s

 Prema statističkim pokazateljima u cestovnom prometu u proteklom tjednu, odnosno u vremenu od11.do 17. Lipnja na našem području su se dogodile 23 prometnenesreće,od kojih 9 prometnihnesrećas ozlijeđenim osobama u kojima je 6 osoba lakše i 4 teže ozlijeđeno i 14 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Od ukupnog broja prometnih nesreća najveći broj, odnosno njih 21 se dogodilona području Šibenikai to, 14 s materijalnom štetomi 7 prometnih nesreća s ozlijeđenom osobom u kojima su 4 osobe lakše i 4 teže ozlijeđene, dok su na području Knina zabilježene 2 prometne nesreće s  ozlijeđenom osobom u kojima su 2 osobe lakše ozlijeđene.

Analizom uzroka ovih prometnih nesreća utvrđeno je da su najčešće greške sudionika, odnosno okolnosti koje su prethodile događanju samih prometnih nesreća, neprilagođena brzina kretanja vozila 17, nepoštivanje prednosti prolaska 6 , a pregledom događanja prometnih nesreća po satima, ove prometne nesreće su se dogodile u vremenima od 08,00-10,00 sati - 12, 10,00-12,00 sati – 10, 12,00-14,00 sati – 3.  Nadalje, gledano prema danima u tjednu ove prometne nesreće najčešće su se događale utorak i četvrtak 7 ,nedjelja 6, subota 3.  

U promatranom vremenu je protiv počinitelja prometnih prekršaja ukupno je poduzeto 193 mjere, od kojih je za istaknuti nepropisnu brzinu (48), sigurnosni pojas (24), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (18), nepropisno uključivanje isključivanje (6), nepodvrgavanje preliminarnom ispitivanju prisutnosti droga u organizmu (6), upravljanje neregistriranim vozilom ili vozilom kojem je istekla valjanost prometne dozvole (4), i tako  dalje, a ujedno je iz prometa isključeno 39 vozača  i 5 vozila. 

Osim toga, 17. lipnja oko 18,20 sati u Murteru je u prometu zatečen 40 godišnji vozač da pod utjecajem alkohola upravlja osobnim automobilom WV Caddy, bjelovarskih registarskih pločica, kojom prilikom mu izmjerena koncentracija od 3,22 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je zadržan u prostorijama policije do otriježnjena, a protiv njega je podnijet Optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu.