Aktivnosti policije na Dan svetog Vinka

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/policajac_autocesta01.jpg

OSIJEK - Policijski službenici proveli su pojačane mjere u prometu na području čitave policijske uprave.

Povodom narodnog običaja obilaska vinograda („Vinceška“) od 6 sati 20. siječnja do 6 sati 23. siječnja policijski službenici proveli su, na području čitave policijske uprave, pojačane mjere u prometu usmjerene na utvrđivanje prisutnosti alkohola u krvi i droga u organizmu vozača te drugih prekršaja koji su u uzročno-posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća.

Tijekom provođenja akcije policijski službenici utvrdili su ukupno 368 prekršaja. Od ukupnog broja utvrđenih prekršaja 36 se odnosilo na vožnju uz prisutnost alkohola u krvi vozača, 116 prekršaja odnosilo se na prekoračenja brzine kretanja vozila, 52 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilima, šest prekršaja zbog upravljanja vozilima za vrijeme dok im je istekla važnost prometne dozvole, šest prekršaja zbog ne uporabe svjetala na vozilu (četiri noću i dva danju), pet prekršaja uslijed nepropisnog pretjecanja, pet prekršaja zbog upravljanja pod zabranom, jedan prekršaj zbog upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, tri prekršaja pješaka, jedan prekršaj oduzimanja prednosti prolaska pješaku te 123 ostalih prekršaja.

Najveća utvrđena prisutnost alkohola u krvi vozača utvrđena je 21. siječnja u 0,50 sati na županijskoj cesti broj 4052 (Valpovo - Ladimirevci) 48-godišnjem hrvatskom državljaninu koji je upravljao osobnim automobilom uz prisutnost alkohola u krvi od 1,91 grama po kilogramu (promila).

U vrijeme provođenja pojačanih mjera evidentirano je devet prometnih nesreća i to dvije s ozlijeđenim osobama (sedam osoba zadobilo je lake tjelesne ozljede) te sedam s materijalnom štetom. U jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom kod jednog sudionika utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,17 grama po kilogramu (promila).

Tijekom provođenja pojačanih mjera tri su osobe smještene u posebne prostorije sukladno članku 137. Prekršajnog zakona (upravljanje vozilom uz prisutnost alkohola u krvi vozača) i tri su osobe uhićene sukladno članku 134. istoga zakona (dvije zbog upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola u krvi vozačai jedan zbog upravljanja vozilom pije stjecanja prava na upravljanje).

U niže navedenoj tablici dat je pregled podataka o dobi vozača koji su zatečeni u prekršajima upravljanja vozilom uz prisutnost alkohola u krvi.

 

dob vozača

alkohol

18-24

9

25-30

6

31-40

12

41-50

5

preko 50

4

UKUPNO

36