Proveden projekt Blagdani bez alkohola - „Martinje" 2012.

Photo PU_OB/odsjek prevencije/prevencija 2012/BLAGDANI BEZ ALKOHOLA LETAK/blagdani bez alkohola-nasl.jpg

OSIJEK - Povodom narodnog običaja krštenja mošta, Policijska uprava osječko-baranjska svoje je aktivnosti usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

U vremenu od 9. i 11. studenog, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“, Policijska uprava osječko-baranjska svoje je aktivnosti usmjerila na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. U ove aktivnosti uključen je odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Za vrijeme provođenja mjera obavljen je nadzor nad 964 vozača. Ukupno je utvrđeno 510 prometnih prekršaja. U prometu je zatečeno 57 vozača kojima je utvrđena  nedozvoljena koncentracija alkohola u organizmu, od čega su 44 vozača upravljala osobnim automobilom, dok su trinaest vozača činili biciklisti.

Zadržane su ukupno  4  osobe.

Sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, zbog bojaznosti nastavka činjenja prekršaja upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju, četiri su osobe, do otrježnjenja, smještene u službene prostorije policije.

Prilikom provođenja mjera evidentirano je ukupno devet prometnih nesreća, od kojih je u četiri prometne nesreće jedna osoba zadobila teže, a šest osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je pet prometnih nesreća bilo sa materijalnom štetom.

Najveća koncentracija alkohola od 2,47 g/kg utvrđena je kod bicikliste na području Policijske postaje Dalj.

Tablični pregled dobi alkoholiziranih vozača:

dob vozača broj vozača
od 18. - 24. godina 7
od 25. - 30. godine 10
od 31. - 40. godine 18
od 41. - 50. godine 13
od 51. godine 9
UKUPNO 57