Provedena preventivna akcija usmjerena prema vozačima bicikla

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/BICIKLIRAJMO 2014/Biciklirajmo_naslovna.JPG

Foto: PU osječko-baranjska

U subotu, 14. lipnja s početkom u 20 sati provedena je na području cijele Policijske uprave osječko-baranjske preventivna akcija usmjerena prema vozačima bicikla. Tom prilikom vozačima bicikla koji su prometovali u uvjetima noćnog prometovanja, a nisu imali prednje svjetlo za osvjetljavanje ceste kao i jedno stražnje pozicijsko svjetlo upozoreni su da na takav način čine rizična ponašanja u prometu koja vrlo često dovode do prometnih nesreća sa smrtnim ishodom budući nisu uočljivi drugim sudionicima u prometu, prvenstveno vozačima motornih vozila.

Kako je sigurnost prometa obostrani interes Jedinice lokalne samouprave osigurale su određeni broj svjetala koje su stručne osobe iz servisa ili prodavaonica bicikala odmah ugrađivale.

Nadalje, iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa dijeljeni su i reflektirajući prsluci s natpisom „Ne želim biti žrtva u prometu, a koji su također zakonska obveza biciklista kada prometuju noću.

Tijekom akcije svim vozačima bicikla sugerirano je da ne koriste glazbene uređaje tijekom vožnje budući isti onemogućavaju primanje zvukova iz okruženja koji bitno utječu na pravovremeno reagiranje vozača.