Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju ( NN 59/12 )

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/oruzje02.jpg

OSIJEK - Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, stupio je na snagu 5. lipnja ove godine. Novi zakon donio je niz novina vezanih za nekoliko područja rada policije.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, stupio je na snagu 5. lipnja ove godine.

Novi zakon donio je niz novina vezanih za nekoliko područja rada policije. 

 

 

 

 Od novina je potrebno istaknuti sljedeće: 

  1. promjene u kategorijama oružja
  2. postupanje s oružjem kategorije B, C i D
  3. način nabavke streljiva
  4. unos/iznos oružja preko državne granice
  5. zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja
  6. obveze građana i rokovi za njihovo izvršenje.

 Promjene u kategorijama oružja

Kategorija A, odnosno oružje koje je zabranjeno nabavljati i posjedovati, proširena je sa oružjem s integralnim prigušivačima, prigušivačima namijenjenim oružju i dijelovima za prigušivače.

Došlo je do prebacivanja u višu kategoriju određenog oružja, konkretno u oružje kategorije C sada ulazi i zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N. Samim tim građani koji će nabavljati takvo oružje dužni su ga, u roku 8 dana od dana nabave, prijavljivati nadležnom tijelu.

Postupanje s oružjem kategorije B, C i D

Takvo oružje se na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima niti se smije nositi na način koji građane uznemiruje. U protivnom se čini prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 3.000,00 do 15.000,00 kn i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

Nabava streljiva

Građanima je sada omogućena nabavka streljiva uz predočenje važećeg oružnog lista, a ne kao do sada uz važeće odobrenje za nabavu streljiva.

Unos/iznos oružja preko državne granice

Ograničen je broj komada oružja i streljiva koje hrvatski državljani i stranci mogu prenositi preko državne granice u svrhu lova, a zbog uočenih slučajeva zlouporabe i krijumčarenja oružja. Tako je sada moguće prenositi do tri komada odgovarajućeg oružja, 500 komada streljiva za lovačko oružje s glatkim te 100 komada za lovačko oružje s užlijebljenim cijevima. Isto tako se i oružje kategorije D od sada mora prijaviti prilikom prelaska državne granice.

Zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja

Budući da zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja predstavlja poseban čimbenik sigurnosti građana, ovim zakonom je uvedeno nekoliko novina:

-od sada nadležno tijelo izvještava izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite o osobama kojima je izdan oružni list, a da bi to bilo moguće, fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su izvijestiti nadležno tijelo o  izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite,

-kada vlasnik oružja bude rješenjem nadležnog tijela upućen na izvanredni zdravstveni pregled zbog sumnje u njegovu zdravstvenu sposobnost  on je dužan priložiti to rješenje zdravstvenoj ustanovi u koju je došao na pregled jer mu u protivnom liječnik neće izdati uvjerenje.

Obveze građana i rokovi za njihovo izvršenje

1. građani koji posjeduju zračno oružje čije je kinetička energija veća od 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm i oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N dužni su ovo oružje prijaviti nadležnom tijelu u roku od godine dana od dana stupanja na snagu ovog zakona u protivnom su u prekršaju za koji je propisana novčana kazna od 5.000,00 do 15.000,00 kuna i zaštitna mjera oduzimanja oružja. Nadležno tijelo će nakon prijave vlasniku oružja izdati potvrdu ukoliko su ispunjeni uvjeti potrebni za držanje i čuvanje vatrenog oružja (čl. 10. st. 2. t. 2., 3., 4. i 5. Zakona o oružju), a ukoliko ovi uvjeti neće biti ispunjeni ovakvo oružje će se oduzeti

2. fizičke osobe koje ne posjeduju uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje ili držanje i nošenje oružja ili kojima je ono isteklo dužne su u roku od godine dana od stupanja na snagu ovog Zakona nadležnom tijelu dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja koje nije starije od tri mjeseca. U protivnom čine prekršaj za koji je predviđena  novčana kazna od 3.000,00 do 15.000,00 kn i zaštitna mjera oduzimanja oružja i streljiva.

3. sve fizičke osobe koje imaju registrirano oružje dužne su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona izvijestiti nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a u slučaju promjene izabranog liječnika o tome su dužne nadležno tijelo izvijestiti u roku od 60 dana.  Sankcija za nepoštivanje ove odluke je ukidanje oružnog lista i oduzimanje oružja

4. sve fizičke osobe kojima je izdan oružni list za držanje oružja kao uspomene dužne su u roku godinu dana onesposobiti oružje te ga zadržati ili ga bez naknade predati u korist Republike Hrvatske