U Osijeku obilježen Dan policije

Photo PU_OB/Dan policije/Dan policije 2011/dp-200_300.jpg

U prostorijama Policijske uprave osječko-baranjske, 27. rujna obilježen je Dan policije i Dan Svetog Mihaela - borca protiv zla, simbola i uzora svakog hrvatskog policajca, sveca zaštitnika i uzdanice, te podstreka u radu. Ovaj dan, dan svih hrvatskih policajaca, tradicionalno se proslavlja od 1992. godine.

Broj od 60 poginulih policajaca iz ove uprave govori i više od riječi koliku je žrtvu podnijela Hrvatska policija da bi se Slavonija i Baranja obranila od agresora.

U 11,15 sati, pred spomen obilježjem u dvorištu Policijske uprave obitelji poginulih policajaca i ostali uzvanici položili su vijence.

Policijska uprava osječko-baranjska teritorijalno pokriva jednu od najvećih županija u Republici Hrvatskoj. U nadležnosti ima sedam gradova i 35 općina s više od 300 tisuća stanovnika. U samom sjedištu Policijske uprave funkcioniraju važne ustrojstvene jedinice, kao što su Sektor policije, Sektor kriminalističke policije, Sektor za granicu, Sektor pravnih, financijskih i tehničkih poslova, Sektor upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite, Interventna jedinica policije i druge važne službe. One su ustrojene kako bi bile javni servis građana. Servis koji brine o zaštiti života, osobnoj sigurnosti ljudi i imovine, o sigurnosti prometa na cestama, nadzoru državne granice, održavanju javnog reda i mira, servis za sprječavanje i otkrivanje kaznenih djela i još mnogo drugih poslova. U sjedištu uprave djeluje i Specijalna jedinica policije, čija nadležnost izlazi izvan teritorijalnih granica Osječko-baranjske županije.

Policijskom upravom rukovodi načelnik Željko Prša koji se u svom govoru osvrnuo na policiju kakvu danas svi želimo. Načelnik Prša je nadalje kazao: „Trudimo se poštivati ljudska prava i slobode svih, djelujemo zakonito, profesionalno, odano , povjerljivo, tolerantno i pravično kako nam i nalaže kodeks policije. Želimo da svaki policijski službenik u svim prilikama čuva vlastiti ugled i ugled policijske službe, te da svojim primjerom iskazuje poštovanje dobrih običaja, slijedi etička načela službe i da dosljedno provodi zakon. Pokušavamo uvijek biti policija koju javnost i građani poštuju i cijene, u koju imaju povjerenja i kojoj se svaki pojedinac uvijek može obratiti za zaštitu i pomoć.“

Načelnik Policijske uprave povodom Dana policije pohvalio je djelatnike koji su kvalitetnim radom, znanjem i poznavanjem propisa, savjesnošću i zalaganjem pridonijeli poboljšanju kvalitete rada. Djelatnike koji su svojim radom, znanjem  i zalaganjem, ostvarili zavidne rezultate zbog kojih Policijska uprava osječko-baranjska spada u red policijskih uprava sa najboljim rezultatima na razini Ministarstva unutarnjih poslova.

Načelnik Prša uručio je pohvalnice sljedećim policijskim službenicima:

Iz Sektora kriminalističke policije:

Tomislav Gall, Mario Pavin, Vatroslav Pranc

  • zbog uspješno završenog kriminalističkog istraživanja nad dvojicom počinitelja 21 kaznenog djela «Razbojništva» na području Osijeka, Vukovara, Županje, Slavonskog Broda i Zagreba

Iz Policijske postaje Valpovo 

Željko Sinković

  • što je iz rijeke Karašice spasio mladića  koji je imao epileptični napad i tom prilikom je upao u vodu.

 Iz Policijske postaje Đakovo

Zoran Ljubić, Zdenko Lovrić, Goran Ivić, Mato Tadić, Zlatko Bošnjaković

  • što su svojim načinom rada, djelovanjem u zajednici i kontinuiranim zalaganjem u službi doprinijeli tome da su razjašnjena najsloženija i najteža kaznena djela počinjena na području Policijske postaje Đakovo.

Iz Postaje prometne policije Osijek

Slaven Poštić, Juraj Lešković

  • što su dana 25. svibnja 2011. godine iz prevrnutog vozila u odvodnom kanalu dubine 5 metara, u kojem se nalazila voda spasili sudionika prometne nesreće.

 Ivan Vrebac

  • jer je njegovim pravodobnim i kvalitetnim postupanjem prilikom nadzora prometa dana 12. rujna 2011. godine naknadno došlo do razrješenja kaznenih djela iz domene zlouporabe opojnih droga kao i zakona o oružju

Iz Interventne jedinice policije

Nikola Paić, Mario Mejdanac

  • što su dana 06. veljače 2011. godine u akciji spašavanja ljudskog života, bez obzira na opasnost za vlastiti život pokazali veliku hrabrost, odlučnost i nesebičnost