Trijezni tramvaj

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/2014/Trijezni tramvaj/naslov.JPG

Shvaćajući kompleksnost problema i nužnost multidisciplinarnog pristupa  ovisnostiu Osječko – baranjskoj županiji je u prosincu 2011. godine osnovana Koordinacija za borbu protiv ovisnosti pod nazivom „Legiranje, ne drogiranje“ u kojoj je združeno više institucija i udruga: Policijska uprava osječko-baranjska, Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, Savjet mladih Osječko-baranjske županije, Savjet mladih Grada Osijeka, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti, Udruga Ne-ovisnost, Udruga studenata medicine, Udruga Velika sestra, veliki brat, Proni centar, te klubovi liječenih alkoholičara.

Od trenutka osnivanja, a tijekom svake kalendarske godine Koordinacija dogovara provedbu različitih aktivnosti  koje se intenziviraju u Mjesecu borbe protiv ovisnosti s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe  sredstava ovisnosti, a osobito droga te poticanja svih subjekata u društvu na poduzimanje zajedničkih akcija za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Ove godine su se u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti u aktivnosti Koordinacije uključili i klubovi liječenih alkoholičara te udruge koje se bave prevencijom drugih vrsta ovisnosti (ovisnost o kocki, internetu i dr.). Jedna od planiranih aktivnosti je i aktivnost Kluba liječenih alkoholičara Osijek pod nazivom Trijezni tramvaj, koja se već tradicionalno u Mjesecu borbe protiv ovisnosti, u suradnji sa Gradskim prometnim poduzećem  provodi u gradu Osijeku. Ove godine, tramvaj su na poticaj Kluba oslikali učenici Škole  primijenjene umjetnost i dizajna iz Osijeka.

Trijezni tramvaj je građanima prezentiran danas, 14. studenog na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, a nakon prezentacije će svakodnevno prometovati gradom do 15. prosinca, odnosno do kraja obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Tijekom prometovanja u Trijeznom tramvaju će se odvijati različite aktivnosti čiji cilj je senzibiliziranje građana na problem ovisnosti o alkoholu te informiranje o mogućnostima gdje se sve, u slučaju potrebe, može zatražiti profesionalna pomoć i podrška.