Preventivna akcija „Poštujte naše znakove – Biciklirajmo sigurno“

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/2017/BICIKLIRAJMO SIGURNO/naslovna.JPG

U cilju poboljšanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu, u kojem često stradavaju pješaci i biciklisti kao najugroženiji sudionici, biciklisti mogu znatno pridonijeti poboljšanju vlastite ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, kroz poznavanje i poštivanje prometnih propisa.

Dolaskom toplijih dana povećava se prometovanje biciklista po prometnicama. Vozači bicikla su ravnopravni sudionici u prometu koji ne moraju imati položen vozački ispit i kao takvi predstavljaju kategoriju koja često nesvjesno, iz neznanja ili opće neinformiranosti čini prekršaje iz domene sigurnosti prometa na cestama. Upravo takvo činjenje prekršaja bitno utječe na sigurnost svih sudionika u prometu, a pogotovo samih biciklista.

Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove školske godine provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

Edukativno-preventivni program u sklopu preventivne akcije "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE - BICIKLIRAJMO SIGURNO" održan je pod vodstvom Ravnateljstva policije 3. svibnja od 11 do 14 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, u suradnji s Gradom Osijekom, Gradskim društvom Crveni križ iz Osijeka, Dječjom osječkom kreativnom kućicom „Dokica“, Udrugom za rekreativni biciklizam Kotrljaneri, Moto klubom Veterani, Biciklističkim klubom iz Našica, Oldtimer klubom 1996 - Našice, Hrvatskim auto klubom i Auto klubom Slavonac.

Uz razne edukativne postave i radionice na temu sigurnog sudjelovanja djece polaznika Dječjeg vrtića Osijek i  Dječjeg vrtića Mali princ iz Bijelog Brda te učenika osnovnih škola Sveta Ana i Franjo Krežma iz Osijeka, u prometu i sigurne vožnje biciklom, organiziran je tematski glazbeno-scenski nastup dječjeg pjevačkog zbora Osnovne škole Franjo Krežma iz Osijeka i dječjeg zbora Prološčići iz Tenje. Predškolci i učenici su izravno sudjelovali u različitim interaktivnim radionicama poput „Zaviri u Mobilni preventivni centar policije i saznaj biciklistička pravila“, „Alkohol je opasno piti“, „Mala škola prve pomoći“, „Sigurna vožnja biciklima i motociklima“, „Kako propisno voziti bicikl – zaštitna kaciga glavu čuva “, „Vješti na cesti, vještiji u prirodi“, a također su se mogli upoznati sa povijesti nastanka bicikla kao prijevoznog sredstva razgledavanjem starih, muzejskih primjeraka bicikala u izložbi „Oldtimer kluba 1996 – Našice“ naziva „Zaustavljeno vrijeme“.

Učenici su uz pomoć policajaca o ponašanju u prometu učili i vožnjom mobilnim poligonom „Sigurno u prometu“ JUMICAR, a imali su prilike naučeno primijeniti  u međusobnom natjecanju u spretnosti vožnje bicikla.