Obilježen Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/Zastita Zrtava ICP/Letak.jpg

Foto: PU osječko-baranjska

Danas, 22. veljače u Informativnom centru policije u Osijeku u Trgovačkom centru Avenue Mall povodom obilježavanja Europskog dana zaštite žrtava kaznenih djela održano je niz preventivnih aktivnosti u cilju senzibilizacije građana o pravima žrtava kaznenih djela.

Naime, u skladu s člankom 26. Direktive 2012/29/EU Europskog  Parlamenta i Vijeća o uspostavi minimalnih standarda za prava, potporu i zaštitu žrtava kaznenih djela, nadležna tijela država članica imaju obvezu poduzimati preventivne mjere s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava kaznenih djela kao i o drugim odredbama ove Direktive, a što podrazumijeva  provedbu javnih kampanja i drugih oblika senzibilizacije građana u suradnji s odgovarajućim organizacijama civilnog društva i ostalim nadležnim državnim tijelima. S tim u vezi Europska komisija je dan 22. veljače proglasila Europskim danom zaštite žrtava kaznenih djela, kada se u svim zemljama članicama EU na prigodan način kroz stručna i edukativna javna događanja po principu međusobne koordinacije svih odgovornih dionika provodi šira senzibilizacija građana na ovu temu.

Prema strateškim smjernicama preventivnog djelovanja, Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjskom, Županijskim timom Osječko-baranjske županije za prevenciju nasilja i drugim nadležnim tijelima i organizacijama civilnog društva u prostorima Informativnog centra policije u Osijeku organiziralo je preventivno-edukativni program u skladu s točkama VII. i VIII. Nacionalne strategije razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

Program namijenjen građanima obuhvatio je organizaciju javne Tribine pod nazivom „Prava žrtava kaznenih djela“ u kojoj su sudjelovali eksperti iz područja pravosuđa, državnog odvjetništva, policije, socijalne skrbi i udruga koje se bave pružanjem podrške žrtvama kaznenih djela. Istovremeno za mlađu populaciju građana organizirana je interaktivna likovno-edukativna radionica na temu važnosti zaštite žrtava kaznenih djela.