Obilježena 22. obljetnica tragične pogibije pripadnika PP Dalj

Photo topvijesti/2013/kolovoz/Dalj/dalj1.jpg

DALJ - Prošle su pune 22 godine od napada na Policijsku postaju Dalj i tragične pogibije 20 policajaca, 15 pripadnika zbora narodne garde i pet pripadnika Civilne zaštite. U znak sjećanja na taj krvavi četvrtak, 1. kolovoza 1991. godine, danas 1. kolovoza, u Dalju je održana svečanost obilježavanja obljetnice tog tragičnog događaja.  

Prošle su pune 22 godine od napada na Policijsku postaju Dalj i tragične pogibije 20 policajaca, 15 pripadnika zbora narodne garde i pet pripadnika Civilne zaštite. U znak sjećanja na taj krvavi četvrtak, 1. kolovoza 1991. godine, jučer 1. kolovoza, u Dalju je održana svečanost obilježavanja obljetnice tog tragičnog događaja. Obilježavanje obljetnice započelo je ove godine na poseban način.

Naime, u prostorijama Policijske postaje Dalj otkrivena je Spomen ploča dvadesetorici poginulih policijskih službenika koju su zajedno otkrili ministar branitelja i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Predrag Matić, zamjenik ministra unutarnjih poslova i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike i ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i kći Željka Svaline, poginulog pripadnika Policijske postaje Dalj Ana-Marija Svalina.Majkama, očevima, suprugama i djeci dvadesetorice hrvatskih policajaca obratio se zamjenik ministra unutarnjih poslova i izaslanik potpredsjednika Vlade Evelin Tonković. On je podsjetio na veliki zločin i tragediju koja se zbila upravo u prostorijama u kojima je otkrivena Spomen ploča: „I danas smo opet ovdje kako bi se prisjetili njihove žrtve. Stojimo ovdje pred vama drage obitelji, kojima ne treba nikakav podsjetnik na tu krvavu strahotu, na nadoknadivi gubitak i teško zamislivu žrtvu. Vi svoja sjećanja živite i nosite svakodnevno, samozatajno i dostojanstveno. Stojimo danas ovdje pred vama, svjedocima jednog od najtragičnijih ali i najsvjetlijih trenutka hrvatske policije i čitavog Domovinskog rata i vašoj se uspomeni možemo samo pokloniti. Prisjećanje na te teške dane, na neupitnu požrtvovnost i beskompromisno odupiranje nadmoćnom neprijatelju, posebno nama, djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, daje pravo uvijek i ponovo naglasiti nemjerljivu ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu. Zato je iznimno važno da se na ovoj obljetnici otkriva Spomen ploča upravo hrvatskim policajcima, Spomen ploča na kojoj uz upisana imena napokon možemo vidjeti i lica heroja koji su za slobodu naše Domovine dali ono najvrednije što su imali - svoj život. Ovi ljudi, likom, imenom i prezimenom zaslužni su za europsku današnjicu u kojoj mi danas živimo. Neka Spomen ploča na kojoj su zauvijek upisana njihova imena stoji na ovom povijesnom mjestu kao znak zahvale hrvatskog naroda za žrtvu koju su dali ali i kao spomen na posljedice agresije, spomen na krvavi otpor koji su pružali, na ponos i čast državi koju su stvorili, a u kojoj nisu imali prilike živjeti“, rekao je zamjenik Tonković. Uz obitelji ubijenih branitelja, ministra branitelja i izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Predraga Matića, zamjenika ministra unutarnjih poslova i izaslanika potpredsjednika Vlade Evelina Tonkovića, svečanosti je nazočio i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Ravnateljstva policije, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, sindikata, općina, županije i gradova. Oni su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja kod ulaza u Policijsku postaju.

Ministar branitelja Predrag Matić obratio se prisutnima u ime predsjednika Republike Hrvatske: „Danas imamo Hrvatsku za koju znamo da su najzaslužniji hrvatski branitelji. Kada smo željeli slobodnu hrvatsku domovinu imali smo nekoliko ciljeva. Željeli smo biti članica NATO- saveza, članica Europske unije i to smo postigli. Preostao je onaj treći cilj, a to je da živimo u zemlji blagostanja u kojoj će se dobro, bogato i sigurno osjećati svi hrvatski građani. Na žalost kroz protekle godine, mnogi kojima smo dali povjerenje to su povjerenje iznevjerili i sada nam predstoji velika borba, ovoga puta puno lakša nego tih devedesetih, kako bi postigli i ovaj treći cilj. Kod ljudi koji to trebaju provesti nedostaje inspiracije, one inspiracije koju su imali hrvatski branitelji devedesetih godina. Svima koji vode ovu zemlju preporučam da u nedostatku svoje, inspiraciju pronađu u žrtvi koju su podnijeli daljski policajci '91. godine. Oni su pokazali profesionalnost, ljubav i ponos. Profesionalnost u očuvanju javnog reda i mira i mjesta koje im je povjereno. Ljubav bez ikakve kalkulacije uz bezuvjetnu žrtvu za svoj dom i službu za koju rade. I ponos zbog kojeg su prije prihvatili poginuti nego predati neprijatelju teroristu svoju policijsku postaju i mjesto koje im je povjereno na čuvanje.“Upravo iz tih razloga, predsjednik Republike Hrvatske, na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatskedonio je odluku o dodjeli odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinskog Policijskoj postaji Dalj za junački čin njezinih pripadnika u Domovinskom ratu na temelju članka 98. Ustava Republike Hrvatske i članaka 2., 3. i 13. Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske. Odlikovanje je uručio ministar branitelja i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Predrag Matić, a u ime Policijske postaje Dalj, prve policijske postaje u Republici Hrvatskoj koja je primila neko odlikovanje, preuzeo ga je načelnik Jozo Jurković koji je s ponosom prigodno zahvalio.

Nakon komemoracije u župnoj crkvi Sv. Josipa u Dalju, misu zadušnicu za sve poginule branitelje Policijske postaje Dalj predvodio je vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac. U svojoj propovijedi on je istaknuo kako je ubojstvo 39 hrvatskih branitelja u Dalju bilo očiti znak opasnih namjera i planova onih koji su Boga napustili: „Čovjek se neminovno pita Zašto su ubijeni ovi nevini ljudi? Odgovor je jasan. U dnu ratnih zbivanja bila odsutnost odgovorne savjesti, savjesti koja ne poznaje i ne priznaje Boga. Povijesna je činjenica da država Hrvatska nije htjela rat, da narod hrvatski nije želio rat i da se činilo sve s naše strane da do rata ne dođe. Kada u tome nismo uspjeli bilo smo prisiljeni uz najveće žrtve obraniti svoju slobodu i svoju domovinu, a među prvim su se žrtvama našli naši redarstvenici, naši daljski mučenici“, podsjetio je.

Povodom obilježavanja 22. obljetnice na malonogometnom igralištu Osnovne škole Dalj odigran je tradicionalni Memorijalni turnir Dalj 2013., koji je igralo 20 ekipa, pripadnika policije i vojske. Prvo mjesto osvojila je ekipa PU vukovarsko –srijemske. Drugo mjesto pripalo je ekipi Ravnateljstva policije, a treće ekipi PU brodsko-posavske. Najboljima je pehare uručio ministar branitelja i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Predrag Matić.