Preventivni projekt „Živim život bez nasilja" u Đakovu

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/Zivim_zivot_bez_nasilja/Djakovo_naslovna.JPG

Foto: PU osječko-baranjska

Zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  - „Živim život bez nasilja“, provodi se već petu godinu za redom na području Republike Hrvatske, pa tako i na području Osječko-baranjske županije. Usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

U sklopu projekta, jučer, 3. prosinca, u prostorijama Osnovne škole „Ivana Gorana Kovačića" u Đakovu, učenicima sedmih razreda održano je predavanje na temu „Živim život bez nasilja“, kojom prilikom je učenicima ukazano na problem nasilja, zakonske mogućnosti njegova sprečavanja i prijavljivanja, kao i na nužnost nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Nakon predavanja, predstavnik udruge „Status M“ s učenicima je održao interaktivnu radionicu Zvonkov kviz „Budi muško, mijenjaj pravila“ na temu nenasilja i tolerancije kako bi se učenici senzibilizirali na probleme nasilja među mladima.

U prostoru Centra za kulturu u Đakovu održana je konferencija za medije, na kojoj su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo predstavile aktivnosti  i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta. Zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Damir Takač predstavio je stanje sigurnosti na području policijske uprave, s naglaskom na provedbu mjera u prevenciji nasilja.

Uloga lokalne uprave i samouprave u sprečavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja vrlo je bitna, a svoju podršku na konferenciji je iskazao gradonačelnik Grada Đakova Zoran Vinković, istaknuvši kako je važno da se poduzimaju različite preventivne aktivnosti s ciljem izgradnje kulture nenasilja i tolerancije među mladima i društvu općenito. Preventivni projekt podržavaju i umjetnici i glazbenici, pa je tako svoju podršku projektu predstavio i poznati glumac i komičar te voditelj u projektu Zlatan Zuhrić  Zuhra.

U sklopu druge komponente projekta, učenicima sedmih i osmih razreda Osnovnih škola „Ivana Gorana Kovačić“, „Vladimir Nazor“ i „Josipa Antuna Čolnića“ iz Đakova izvedena je predstava pod nazivom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića, u kojoj su im glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički, na zanimljiv način, predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu, a kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja,kao jednog od društvenih problema današnjice. U programu su sudjelovali i glazbeni sastav „Apokalipso“ te jazz pijanista Matija Dedić.