Obilježen Dan sigurnijeg interneta

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/2017/Sigurni web/DanSigurInterOS17_09.JPG

Foto: PU osječko-baranjska

Svake veljače, na razini Europske Unije, međunarodno udruženje Insafe/INHOPE, uz potporu Europske Komisije, organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe on-line tehnologije i mobilnih uređaja  te prevenciju zlouporaba interneta i kriminaliteta počinjenog putem suvremenih informacijsko komunikacijskih tehnologija posebice na štetu djece i mladih.

Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Ove godine tijekom mjeseca veljače, Centar za sigurniji Internet Republike Hrvatske, čiji je nositelj udruga Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka (u okviru projekta „Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place” financiranog od strane Europske Komisije), u suradnji s Policijskom upravom osječko – baranjskom i drugim partnerima te podršku Službe prevencije Ravnateljstva policije, Pravobraniteljice za djecu, Ministarstva za demografiju, obitelj, mladež i socijalnu politiku, Agencije za odgoj i obrazovanje provodi niz preventivno-edukativnih aktivnosti koje imaju za cilj educiranje različitih ciljanih skupina  (djeca, roditelji, prosvjetni djelatnici, starije osobe i sl.) o sigurnom korištenju interneta i suvremenih komunikacijskih tehnologija te informiranje i senzibiliziranje šire javnosti na opasnosti koje u tom smislu prijete.

Tako je danas, 8. veljače u Osijeku provoden centralni Program obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Republici Hrvatskoj. S početkom u 10,15 sati u prostorijama Kina Urania u Osijeku održana je konferencija za medije dok su na više mjesta provedene edukativne radionice namijenjene djeci, informativni razgovori sa starijim osobama po modelu preventivnog rada razvijenom kroz nacionalni preventivni projekt „Dan kao san“ te namjensko edukativna kazališna predstava „TKO TI JE KRIV“ u izvedbi Dramskog studija Atelijer Osijek. Tema predstave je prevencija vršnjačkog i nasilja putem modernih sredstava komunikacije (internet). Jedan od ciljeva predstave je veći angažman zajednice i institucija te podizanje svijesti o pravima i odgovornosti mladih.

Imajući u vidu da se radi obilježavanju Dana Sigurnijeg Interneta na nacionalnoj razini, od strane Centra za sigurniji internet i Policijske uprave osječko-baranjske zamoljena je podrška Ravnateljstva policije te sudjelovanje predstavnika Službe prevencije na konferenciji za medije.