Dunavska granična suradnja na hrvatsko-mađarskoj državnoj granici - CoPo

Photo PU_OB/naslov.jpg

U mjestu Bikal, u Mađarskoj, 15. rujna, predstavnici Policijske uprave osječko-baranjske, Sektora za granicu, u suradnji s Upravom za granicu i mađarskom graničnom policijom sudjelovala je na kick off konferenciji za projekt CoPo.

Na ovoj konferenciji sudjelovali su načelnik Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske Nikola Milina, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Željko Prša, načelnik Policijske uprave Baranjske županije Dakos József i načelnik Uprave za europsku suradnju Ministarstva unutarnjih poslova Republike Mađarske Dr. Stauber Péter te predstavnici Carinskih uprava, Lučkih kapetanija, Lučkih uprava i ostali partneri.

Partneri ovog projekta su Policijska uprava županije Baranja iz Mađarske, Ministarstvo unutarnjih poslova, Policijska uprava osječko-baranjska i Nacionalna udruga za radijsku signalizaciju i infokomunikaciju iz Mađarske dok je pridruženi partner Osječko-baranjska županija.

Ulogu Policijske uprave osječko-baranjske u projektu i projektni tim koji će raditi na istom predstavila je načelnica Sektora za granicu Policijske uprave osječko–baranjske Dubravka Vilhelm, dok je projektni tim i ulogu Policijske uprave Baranjske županije predstavio policijski potpukovnik Bózsing György.

Vrijednost projekta iznosi oko 1.700.000 kuna, te se većim djelom financira iz fondova Europske unije. Projekt se provodi od 1. rujna 2011. godine do 31. prosinca 2012. godine. Ciljevi projekta su stvaranje uvjeta za mjesto zajedničke kontakt službe u Mohaču, priprema za zajedničke riječne ophodnje i korištenje riječnog informacijskog sustava u graničnoj kontroli.

Očekivani rezultati su učinkovitija dnevna suradnja između mađarske i hrvatske granične policije, brži protok i razmjena informacija između obje strane i učinkovitija borba protiv prekograničnog kriminaliteta.