„MIR I DOBRO“

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/mir i dobro-petarde-net.jpg

OSIJEK - Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodi preventivnu akciju naziva «Mir i dobro», a koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi u vremenu od 12. prosinca 2011. godine do 8. siječnja 2012.godine

Kao i proteklih godina, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine Ministarstvo unutarnjih poslova provodi preventivnu akciju naziva «Mir i dobro», a koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi u vremenu od 12. prosinca 2011. godine do 8. siječnja 2012. godine. Ministarstvo unutarnjih poslova preventivnu akciju "Mir i dobro" provodi od 1993. godine.

Tijekom provođenja prošlogodišnje OA „Mir i dobro“ , koja se provodila u razdoblju od 13. prosinca 2010. godine do 8. siječnja 2011. godine, na području Republike Hrvatske, teške tjelesne ozljede zadobilo je jedanaest osoba, od kojih je teže stradalo jedno dijete te jedan maloljetnik. Uslijed nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivnim sredstvom jedna je osoba smrtno stradala. Lake tjelesne ozljede ukupno je zadobilo šesnaest osoba, od kojih jedna maloljetna osoba, petero djece i deset punoljetnih osoba. Policiji je ukupno prijavljeno osamnaest propucavanja raznih objekata od čega dva stana, jedna obiteljska kuća, jedan ugostiteljski objekt, pet automobila i deset ostalih objekata. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, privremeno je oduzeto 152 komada raznog oružja, 26 122 komada raznog streljiva, 7 kilograma eksploziva, 95 komada raznih eksplozivnih sredstava, te 39 050 komada pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima(NN br. 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10), dijele se na četiri razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I., II. i III. razreda.

Vrste pirotehničkih sredstava, prodaja i uporaba:

  • pirotehnička sredstva I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti - bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina
  • pirotehnička sredstva II. razreda čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijim od 16 godina
  • pirotehnička sredstva III. razreda čine: rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi. Ova vrsta pirotehničkih sredstava, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava i to osobama starijima od 18 godina. Navedena pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika od 27. prosinca do 1. siječnja

Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava          

  -  II., III., razreda u periodu od 02. siječnja do 26. prosinca, tekuće godine

  -  u zatvorenim prostorima ili u prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 20 tisuća do 40 tisuća kuna.

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kaznit će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od tisuću do pet tisuća kuna .

U slučajevima nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava prekršitelji će biti procesuirani, a nedozvoljeni predmeti oduzeti.

Savjet građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva,jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno bitno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

Pozivamo sve građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a time i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja građana, posebice djece, obavijeste  najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.