Provedena aktivnost „Sigurni zajedno 192 i 193“

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/BICIKLIRAJMO 2014/Biciklirajmo naslovna.png

PU osječko - baranjska, Odjel prevencije provodi preventivni projekt pod nazivom BICIKLIRAJMO BICIKLISTIČKOM koji je namijenjen svim korisnicima bicikala s područja grada Osijeka. Cilj projekta je osvijestiti djecu, mlade, njihove roditelje kao i ostale korisnike bicikala i sudionika u prometu o mogućim opasnostima sudjelovanja u prometu, sigurnosnim elementima koje bi svaki biciklista trebao koristiti kako na svome tijelu tako i na samom biciklu (kaciga, štitnici, reflektirajući  prsluci, svjetla, reflektirajuće oznake) kao i poticanje korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva. Osim navedenog projekt sadrži i komponentu zaštite imovine, odnosno edukaciju o preventivnim aktivnostima i radnjama koje vlasnici bicikala mogu poduzeti s ciljem preveniranja krađe istih.

U subotu, 05. srpnja policijski službenici PU osječko-baranjske  su u  suradnji sa drugim institucijama i udrugama s područja Osječko-baranjske županije, posebice Vatrogasnom zajednicom Osijek proveli aktivnosti pod nazivom „SIGURNI ZAJEDNO 192 I 193“. Aktivnosti su se provest na području SRC Copacabana koje su ustupili Športski objekti Osijek, odnosno na području košarkaškog i malonogometnog igrališta u sklopu navedenog  SRC. U aktivnosti su se  aktivno uključili i policijski službenici Postaje prometne policije Osijek i  I. policijske postaje Osijek, te HAK-a, Gradsko društvo Crveni križ Osijek, Športski objekti Osijek i Moto klub „Kune“ Osijek.

Provedba  aktivnosti je započela u 9 sati fotografijom svih sudionika tzv. „milenijskom fotografijom“ koja je snimljena sa vatrogasnog krana, nakon čega je započelo natjecanje u spretnosti vožnje na pripremljenom poligonu od strane djelatnika HAK-a koji su proveli i mjerenje i rangiranje natjecatelja. Nakon natjecanja je demonstrirana spretnosti vožnje djelatnika PPRP-a Osijek na motociklu.

U isto vrijeme provodile su se  različite vatrogasne vježbe i demonstracija, te edukacija o samozaštitnom ponašanju u slučajevima požara kao i edukacija o prevenciji požara.

Po završetku demonstracije i edukacije  formirala se kolona biciklista za tzv. „defile“ kroz Osijek, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i dodjela prigodnih nagrada.