Isprave i Europska unija

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/vozacka_dozvola.JPG

Najava izdavanja vozačkih dozvola na jedinstvenom kartičnom obrascu u zemljama članicama Europske unije od 19. siječnja ove godine izazvala je i interes građana i medija u Hrvatskoj. 

Najava izdavanja vozačkih dozvola na jedinstvenom kartičnom obrascu u zemljama članicama Europske unije od 19. siječnja ove godine izazvala je i interes građana i medija u Hrvatskoj. Republika Hrvatska implementirala je u nacionalno zakonodavstvo navedene propise. Do ulaska u članstvo EU Republika Hrvatska počet će izdavati i nove vozačke dozvole, no napominjemo da će vozačke dozvole u papirnatom obliku biti važeće do 19. siječnja 2033. godine.

Putovnice

Putovnice koje se u Republici Hrvatskoj izdaju od 29. lipnja 2009. godine u skladu su s međunarodnim propisima kojima su regulirani standardi zaštite i biometrija u putnim dokumentima izdanima od strane zemalja članica Europske unije te se stoga neće morati mijenjati. Stare putne isprave važe do isteka roka na koje su izdane.

 

Osobne iskaznice

Pitanja vezana uz osobne iskaznice uređuju nacionala zakonodavstva svake zemlje članice, tako da ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju ne uvjetuje izdavanje novih osobnih iskaznica za hrvatske državljane. 

Osim osobnih iskaznica koje se izdaju od 1. siječnja 2003. godine, u opticaju je i određeni broj osobnih iskaznica izdanih s rokom važenja trajno osobama starijim od 65 godina. Građani koji imaju te osobne iskaznice ne moraju ih mijenjati. No, od dana stupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji  te osobne iskaznice građani ne mogu koristiti  kao putne isprave za prelazak državne granice jerne odgovaraju sadašnjim međunarodnim standardima zaštite.

Hrvatski državljani koji će nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji htjeti i dalje sa osobnom iskaznicom izdanom prije 1. siječnja 2003. godine ulaziti na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, a koji  zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom.

 

Vozačke dozvole

Odredbe Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama u potpunosti su preuzete u hrvatsko zakonodavstvo Pravilnikom o vozačkim dozvolama, koji je u proceduri donošenja. Vozačke dozvole u obliku kartice na temelju odredbi tog Pravilnika počet će se u Republici Hrvatskoj izdavati najkasnije do 1. srpnja 2013. godine, odnosno do očekivanog dana pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisuje obvezu zamjene ranije izdanih obrazaca vozačke dozvole u papirnatom obliku obrascem vozačke dozvole u obliku kartice do 19. siječnja 2033. godine, te će i Republika Hrvatska postupno ispuniti tu obvezu odnosno zamijeniti vozačke dozvole koje su hrvatskim državljanima izdane u papirnatom obliku vozačkim dozvolama u obliku kartice.

Vozila i registracija

Razmatraju se i rješenja oko uvođenja novih registarskih pločica u Republici Hrvatskoj, ali odluka o tome još nije donesena.

Uredbom Vijeća (EZ) o priznavanju razlikovnih oznaka država članica u kojima su registrirana motorna vozila i njihove prikolice u prometu unutar Europske unije, propisan je izgled razlikovnog  znaka države članice (europski logo) u koji se upisuje međunarodna oznaka države.

Uredba se primjenjuje na vozila registrirana u državama članicama koja prometuju unutar Europske unije i propisuje obvezu država članica da priznaju razlikovni znak istaknut na krajnjem lijevom rubu registarske pločice. Ukoliko vozilo na registarskoj pločici ima europski logo s međunarodnom oznakom države ne mora biti označeno naljepnicom koja sadrži međunarodnu oznaku države po Bečkoj konvenciji o prometu na cestama. Ta Uredba ne propisuje obvezu uvođenja razlikovnog znaka na registarskoj pločici.