U Našicama održan „1. Sajam sigurnosti i prevencije“

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/SAJAM MOGUCNOSTI/1SajamMogNA15_48.JPG

Foto: PU osječko-baranjska

Odjel prevencije Policijske uprave osječko – baranjske, u suradnji sa Sektorom policije, Sektorom kriminalističke policije, Sektorom za granicu i Policijskom postajom Našice, organizirao je, jučer, 11. studenog, „Sajam sigurnosti i prevencije“. Sajam se održavao od 9,30 do 13,30 sati na prostoru Osnovne škole kralja Tomislava i u Domu kulture u Našicama.

Tijekom održavanja Sajma, u prostorijama škole provedeno je više edukativno – promotivnih aktivnosti te interaktivnih radionica, poput digitalne radionice „Web detektivi“, interaktivnih radionica „Stop trgovanju ljudima“, „Sigurnost djece na internetu“ te radionica u sklopu projekta „Budi navijač ne razbijač“. Na radionicama je sudjelovalo više stotina učenika iz tri našičke osnovne škole.

Na Sajmu su postavljeni i informativni pultovi te su policijski službenici prisutnima prezentirali  preventivne projekte „Legiranje, ne drogiranje“, „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima“ i druge.

Na prostoru igrališta škole postavljen je i JUMICAR, mobilni poligon namijenjen učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, čiji je cilj učenike naučiti kako se odgovorno ponašati u prometu, a po prvi put učenici su iz perspektive vozača imali mogućnost uočiti sve poteškoće u upravljanju motornim vozilima i upoznati se s opasnostima koje proizlaze iz cestovnog prometa. U obuci su korišteni mini automobili koji su opremljeni benzinskim motorom, papučicom za kočnicu, gasom, sigurnosnim pojasom i upravljačem.

Također, na prostoru nogometnog igrališta škole, održana je i prezentacija prometne policije i HAK-a, pod nazivom „Prometujmo sigurno“, u kojoj je prikazan rad uređaja za nadzor brzine kretanja vozila, uređaj za ispitivanje prisutnosti alkohola u organizmu tzv. „pijane naočale“, simulator vožnje motociklom, prikaz i rad motorističke policijske opreme, kao i ostalih tehničkih pomagala kojima se koristi policija.

Na informativnom pultu „Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari“ prikazan je rad kriminalističke tehnike, daktiloskopije i prezentacija izrade fotorobota te izrade foto-video dokumentacije događaja te su zainteresiranim učenicima uzimani otisci kažiprsta. Također, na informativnom pultu „Upoznajmo interventnu policiju“ policijski službenici interventne policije izložili su tehničku opremu i pomagala te su demonstrirali borilačke vještine, dok je na informativnom pultu „Život na granici“ prisutnima demonstrirana tehnička oprema kojom se koristi granična policija za nadzor državne granice. Na pultu „Manje oružja, manje tragedija“ policijski službenici Protueskplozijskog odjela i Hrvatskog centra za razminiranje informirali su učenike o opasnostima od zaostalih minsko – eksplozivnih sredstava.

Na Sajmu su se nalazili još i pultovi „Humanost na djelu“, gdje je prezentiran rad Gradskog društva Crvenog križa Našice, pult „Družimo se s vatrogascima“, gdje je prikazan rad vatrogasne postrojbe i profesionalnog vatrogasnog vozila, opreme i uređaja te pult „Predstavljamo Osnovnu školu kralja Tomislava Našice“, gdje su učenici prezentirali vlastite kreativne radionice.

U Domu kulture Našice glumci osječkog Dječjeg kazališta Branko Mihaljević učenicima sedmih i  osmih razreda izveli su kazališnu predstavu „Tko ti je kriv“, dok su glumci Gradskog kazališta Beli Manastir, u holu Osnovne škole kralja Tomislava, učenicima od prvog do četvrtog razreda izveli kazališnu predstavu „Put oko svijeta“

Kroz različite aktivnosti sudjelovale su i brojne druge ustanove i organizacije civilnog društva s područja Grada Našica, ali i Osječko – baranjske županije poput Grada Našica, Udruge starih športova „Slavonac“ Našice, OLD timer kluba, pčelara, rukometnog kluba „NEXE“, Udruge „Otvoreno srce Našice“, Udruge za rad s mladima „Breza“ iz Osijeka, Centra za nestalu i zlostavljanu djelu iz Osijeka i druge.