Dan sigurnijeg interneta

Photo PU_OB/MUP-ILUSTRACIJE-NOVA GALERIJA/Odjel prevencije/SIGURNIINTERNET2014/slika7.JPG

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) obilježava se diljem svijeta svake godine, drugog utorka u veljači. Cilj je što sigurnije i odgovornije koristiti internet (računala i mobitele), osobito među djecom i mladima u svijetu.

U sklopu preventivnog projekta Sigurnost i zaštita djece na internetu kojeg provodi PU osječko-baranjska, policijska uprava, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) Osijek i nekoliko osnovnih škola uključili su se u obilježavane Dana sigurnijeg interneta.

Cilj ove aktivnosti je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, osobito među djecom i mladima. Aktivnosti obilježavanja Dana sigurnijeg interneta održavat će se u razdoblju od 5. do 9. veljače u Osnovnoj školi „Tin Ujević“ Osijek, Osnovnoj školi „Franjo Krežma“ Osijek, Osnovnoj školi „Svete Ane“ Osijek, Osnovnoj školi Zmajevac te Područnoj školi Novi Bezdan. Aktivnosti će se provoditi kroz interaktivne radionice djece „Djeca u riziku informacijsko – komunikacijske tehnologije“ te predavanje roditeljima „U mreži informacijsko komunikacijske tehnologije“.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Stvaraj, poštuj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom!“. Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. U promicanju boljeg interneta, naš zadatak je da ohrabrimo ljude da se uključe u iskorištavanje što više dobrih prilika koje se nude na internetu, dok im u isto vrijeme dajemo sposobnosti, znanje i potporu koja im je potrebna za suočavanje s mogućim rizicima.