U Našicama spaljeno 500 kilograma droga

Photo PU_OB/droge/Nasice rujan 2012/d06-200_300.jpg

U pogonu "Našicecementa" u Našicama, danas, 10. rujna, spaljeno je petstotinjak kilograma različitih opojnih droga, koja je zaplijenjena u policijskim akcijama, od 2008. do 2012.godine. U pećima pogona spaljeno je oko 100 kilograma heroina, oko 25 kilograma kokaina, te marihuane i različitih tableta, a vrijednost uništene droge na tržištu procjenjuje se na oko 80 milijuna kuna. U posljednje četiri godine, u dosadašnjim akcijama spaljivanja, uništeno je oko 7 tona različitih opojnih droga.

Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić kazao je kako je današnje spaljivanje odraz kvalitete rada policije u smanjivanju ponude opojnih droga, dodavši kako je droga, koja se danas uništava, zaplijenjena u 5.377 kaznenih predmeta, za čije uništenje postoje pravomoćne sudske presude. Također je rekao kako se u policijskim skladištima nalazi još oko 3 tone zaplijenjenih droga, za čije se uništavanje očekuju sudske presude nakon kojih će i one biti uništene. Glavni ravnatelj je rekao da je za dio rezultata u otkrivanju krijumčarskih lanaca i počinitelja ovih kaznenih djela zaslužna partnerska suradnja s policijama i agencijama drugih država.

Ravnatelj Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Željko Petković rekao je kako borba protiv droga u Hrvatskoj integrira različite pristupe, od prevencije ovisnosti te smanjenja ponude droga, čime se bavi policija, te liječenja i resocijalizacije ovisnika. Dodao je kako je posljednjih godina stabiliziran broj liječenih ovisnika te kaznenih djela vezanih uz zlouporabu droga, ali je potrebno pojačati preventivne aktivnosti, koje bi se provodile u suradnji s obrazovnim sustavom. U pripremi je i nova strategija suzbijanja zlouporabe droga, za razdoblje do 2017. godine, i prateći akcijski plan, bitni ciljevi iz strategije, od 2009. do 2012. godine, većinom su ispunjeni.-istaknuo je Petković.

Dodao je kako je Hrvatska, s prosjekom od 257 ovisnika, na 100.000 stanovnika, na razini prosjeka zemalja Europske unije, a da je, prema još nepotpunim podacima, prošle godine evidentirano 55 smrtnih slučajeva, od posljedica konzumiranja opojnih droga.